Календар за резитба на овощни дървета


Летният сезон вече наближава, а с него и времето за планиране на резитбата на овощните дървета за цялата година. Открийте най-подходящите времеви периоди за рязане на различни видове дървета с нашия календар за резитба на овощни дървета.

Подрязването на овощните дървета е от съществено значение за техния здравословен растеж и обилно плододаване. Пропускането на тази процедура може да доведе до болести и намалена плодовитост. Важно е да не пренебрегваме значението на резитбата и да я извършваме редовно, като същевременно внимаваме да не прекаляваме с нея, за да не нарушим растежа на растенията.

В зависимост от вида и възрастта на дърветата, подрязването обикновено се извършва поне веднъж годишно, обикновено през пролетта или есента. Внимание трябва да се обърне и през лятото, когато може да се наложи лека корекция на растежа. Зимата също може да бъде подходящ момент за резитба, но само ако е необходимо и с изключителна внимателност.

Пролетна резитба

Времето на пролетта е идеално за резитба на дърветата. Различни видове резитба трябва да се извършват в сухи и ясни дни, преди да започне сокодвижението. Тогава раните по дърветата се заздравяват по-бързо, благодарение на топлината и светлината от слънцето.

Ако вече сте извършили кардинална резитба през есента, може да бъде излишно да правите повече срязвания през пролетта, освен ако не забележите някои повредени клони от зимата.

Важно е да помним, че по време на един сезон не трябва да срязваме повече от четвърт от клоните на дърветата, за да не ги ослабим.

Старите дървета обикновено понасят резитбата по-добре, затова не се притеснявайте да извършвате тази грижа дори и върху по-възрастните екземпляри.

Лятна резитба

Лятото е периодът, когато можем да ускорим развитието на младителеторасти чрез резитба. Това е идеалното време да извършим поддръжкова резитба, като ограничим растежа им, премахнем излишните клони в короната и зелените издънки.

Тази грижа помага да се поддържа желаната форма и плътност на дърветата, като същевременно се ограничава ненужният растеж.

Важно е да отбележим, че кардиналната резитба обикновено не се препоръчва през лятото. Такава голяма резитба може да предизвика стрес за растенията, особено при топлите условия на лятото.

Затова е по-добре да се съсредоточим върху леките поддръжкови резитби през този сезон, които ще помогнат за здравословния растеж и развитие на дърветата.

Есенна резитба

Преди да настъпят ниските температури и сланите, е важно да проведем поддържаща резитба на дърветата, а в някои случаи може да е подходящо и формирането им. Тази процедура е от ключово значение, защото помага на дърветата да се освободят от своите скривалища за вредители и патогени на болести, а короната им да пострада по-малко в следствие от тежестта на снега.

След резитбата през есента, няма да е необходимо да почистваме растенията от болни и стари клони през пролетта, като ще трябва да изрежем само тези, които са измръзнали или са счупени.

За извършване на работата е необходимо да изберем сух и ясен ден. Трябва да бъдем особено внимателни с топлолюбивите култури и младите саженци, като им предоставим най-щадящата санитарна резитба, за да не понижим тяхната морозоустойчивост.

Важно е да помним, че есенната резитба на дърветата трябва да се извършва само след като листата им са напълно изпаднали. Този момент е от значение, за да се избегнат възможни проблеми и да се гарантира успешното зазимяване на растенията.

Зимна резитба

Резитбата на дърветата през зимата може да бъде рискована процедура. Въпреки това, понякога е напълно оправдана, особено ако не сте успели да я извършите през есента и съществува риск от щети от обилния сняг. Важно е да провеждаме резитбата при температура не по-ниска от –5°С, в ясен и сух ден. Не трябва да срязваме топлолюбивите култури.

Сега нека разгледаме специфичните особености на резитбата на популярните плодови дървета.

Резитба на ябълка

Ябълковото дърво може да дава плодове продължително време без резитба, но все пак не трябва да пренебрегваме тази процедура. Прекомерното затъпяване на кроната може да доведе до заболявания и привличане на вредители. Освен това, ябълковото дърво е едно от малкото растения в градината, което се подчинява добре на всички видове подрязки.

За да възвърнем добива и декоративността на дървото, можем да използваме подмладяваща резитба, която може да се извършва през пролетта или есента. Също така не трябва да забравяме поддържащите резитби. През лятото е препоръчително да се извърши лека формираща резитба.

Резитба на Круша

Както и другите плодни дървета, крушата реагира благоприятно на своевременното подрязване. Понеже дървото дава плодове на плододържачи и върхове на хоризонтални клони, не е нужно да ги подрязвате.

Въпреки това, може спокойно да премахнете клони, които са насочени надолу или към стъблото. През лятото се скъсяват младите клони на крушата.

Резитба на Дюла

При подрязването на дюла, запомнете едно основно правило: растението носи плодове на прираста от миналата година, затова е важно да не ги премахвате случайно.

Започвайки подрязването от първата година на живота му, не се препоръчва да съкращавате клоните – на тях се намират плодовите пъпки. Можете да изрежете подземните и затлъстяващи клони, както и тези, които излишно са издълбани или извисяват извън контурите на короната на клоновете.

Резитба на Череша и Вишна

Черешата и вишната се подчиняват на всякакви видове подрязване от пролетта до есента. Най-важното е да се извършва процедурата според всички правила. През пролетта се отстраняват, освен болните и старите клони, и неудачно разположените млади клони, както и твърде късите издънки.

През лятото се извършва регулиращо подрязване, което ще повиши плододаването. През есента е достатъчно да се извърши поддържаща резитба.

Не изрязвайте миналогодишния прираст и клоните на възраст 2-3 години, тъй като именно на тях дърветата ще дават плодове през текущата година.

Резитба на Праскова

Редовното прореждане на кроната и съкращаването на клоните позволява на дървото да получава повече светлина и въздух, намалява риска от заболявания.

Обикновено се изрязват старите плододаващи клони на прасковата, както и незрели клони. Не забравяйте и за формирането на короната, което е най-добре да се извършва през пролетта.

Резитба на Слива

Сливата дава плодове на миналогодишните плододаващи и букетни клони, но е възможно да изрежете една трета от прираста му. Тогава дървото ще даде по-голяма и по-сладъка реколта. Освен прореждането през пролетта и есента, на сливата се може да се направи и лека поддържаща резитба през лятото.

Резитба на Кайсия

Кайсиевото дърво изисква редовно подрязване, което не само го предпазва от преумора по време на изобилни плодове, но и продължава неговия живот. За да увеличим продължителността на живота на дървото, трябва да отстраняваме не само болните и стари клони, но и част от плодовете.

Подрязването също така стимулира разклонението на младите кайсиеви растения.

Когато става въпрос за есенното подрязване, то трябва да се извършва на кайсии от ранни и средно-ранни сортове. Дърветата от късни сортове се подрязват само през пролетта, за да не рискувате прекомерно изтощение на растенията.

Календар за резитба на овощни дървета

Календар за резитба на овощни дървета

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *