Как да косим тревата правилно: 10 основни правила

Създаването и поддържането на перфектен райграс изисква внимание към детайлите. Нужно е да знаете как да косите тревата в началото и в края на сезона, каква честота на косене е най-подходяща, в какво време да го правите и каква дължина на тревата да поддържате.

Без правилната грижа, райграсът може да пожълтее или дори да изсъхне, да се появи мъх или да бъде атакуван от болести. В крайна сметка, могат да възникнат проблеми, които е можело да предотвратите.

Красотата и здравето на вашата трева зависят от грижите, които й предоставяте. Особено важна е грижата в първите години след засаждане: премахване на плевели, поливане, подхранване и подстригване.

Правило 1: Кога се коси новосаден райграс за пръв път?

Когато новозасадената трева е готова за първото косене след засаждане, тя ще ви даде знаци. Когато достигне височина от 8-10 см, е време да използвате косачката. Важно е обаче да не прекалявате с подстригването. При първото подстригване специалистите препоръчват да премахвате не повече от 1,5 см от височината на тревата, т.е. само върховете.

Такова косене стимулира тревата да расте по-гъсто и плътно, укрепва кореновата система и подобрява външния й вид. След косенето, премахнете изкосената трева и направете поливка.

Следващите подстригвания зависят от типа на вашата трева. В първите две години, докато все още се формира, тревата трябва да бъде по-висока с 1-2 см от препоръчителната.

Тревата на руло трябва да се коси за първи път след 1-1,5 седмици след поставянето му.

В бъдеще започнете първото косене през пролетта, когато тревата достигне височина най-малко 8 см.

Правило 2: Как да се подготвим за косене на райграса?

Косенето на тревата изисква подготовка:

1. Обходете райграса и премахнете всички предмети, които могат да затруднят работата: играчки, мебели, градински скулптури и други

2. За да избегнете травми, почистете терена от дребни отпадъци, клони и камъни. Не забравяйте, че въртящите се с голяма скорост ножове на косачките могат да превърнат всяка клонка или камъче в опасно оръжие.

3. Премахнете ръчно плевелите или, ако са много, използвайте хербициди.

4. Аерирайте повърхността на райграса с аератор или твърда метла. Тази процедура е задължителна преди първото и последното косене в сезона, както и преди зимния период. При аерирането се премахва сухата трева и мъхът. Освен това се пробива плътният почвай слой, който пречи на кислорода да достигне до корените. Така се подобрява вентилацията и се стимулира растежа на тревата.

Аериране на трева

5. Проверете работния инструмент и заточете ножовете на косачката при необходимост.

6. Използвайте градински ножици, за да премахнете тревата на труднодостъпните места: около цветни градини, дървета, бордюри, огради и други. Тези ножици ще ви помогнат и да оформите контура на райграса.

Правило 3. Какво да правим с окосената трева след косене?


Първият въпрос, който възниква след косене на тревата е дали да се премахне окосената трева? Няма ясен отговор на това. Дали да оставите тревата или да я премахнете зависи от ситуацията.

В сухо и горещо лято е по-добре да не отстранявате тревата след косене. Тя ще действа като мулч, ще задържа влагата в почвата и ще я предпазва от прегряване. Слоят мулч ще помогне на тревата да устои по-лесно на неблагоприятните климатични условия.

Green grass with brown clumps of dead recently mowed grass.

Но при нормално лято, особено при дъждовно време, се препоръчва незабавно да се събере окосената трева. В противен случай изпарението на водата ще се ограничи, което ще доведе до образуването на мъх и ще допринесе за появата на мухъл.

Правило 4: Колко често трябва да се коси райграса?

Честотата на косене зависи от няколко ключови фактора:

  • Вида на тревата;
  • Периода през годината
  • Климатичните условия
  • Климатичната зона
  • Плодородието на почвата
  • Разположението на парцела и т.н.

Ето препоръчителната честота на косене на райграса:

  • През пролетта, когато тревата активно расте, тревата се коси често – 1-2 пъти седмично;
  • През лятото честотата се намалява до веднъж на 1,5 седмици;
  • През есента, когато растежът на тревата забавя, е достатъчно веднъж на 2 седмици.
half mown grass

Ако между косенето тревата достигне височина от над 10 см, тогава трябва да косите по-често. Обаче трябва да се избягва прекомерното косене, тъй като честото отрязване на върховете на тревата може да нарани растенията. Те преживяват стрес, губят значително количество вода и изразходват енергия за възстановяване. Започвайте косенето, когато тревата превишава нужната дължина за определения тип трева с 1,5-2 см.

Правило 5: На каква височина трябва да се коси райграса?

Височината на косене зависи от типа на вашия райграс:

  • Класически декоративни терени: Този райграс, който служи за оформление на открити пространства, обикновено има височина от 1-2 см. Въпреки това, при нашите климатични условия тревата на такава височина ще започне бързо да съхне и ще стане твърда. Затова за декоративният райграс е препоръчително да оставяте тревата на височина от 3-4 см.
  • Градински и паркови терени: Един от най-често срещаните типове райграс, които се косят на височина от 4-7 см.
grass height
  • Функционални терени: Тоза райграс се използват за детски игри, пикници и отдих и имат същата височина на косене от 4-7 см.
  • Райграс за спортни терени: Тези видове са предназначени за спортни игри и включват устойчиви на настъпване видове трева. Височината на тревата на този вид е обикновено е 3-4 см.

През сухите периоди, за да се предотврати изсушаването на тревата, височината на тревата се увеличава с няколко сантиметра.

Правило 6. По кое време на деня е най-добре да се коси тревата?

Желателно е да се избере облачен и сух ден за работа. В такива условия тревата по-лесно ще преживее стреса, който изпитва от косенето и ще се възстанови по-бързо.

Най-добре е да се коси сутрин или вечер. В горещите часове на деня ще ви бъде по-трудно да работите и тази процедура няма да е от полза за тревата: подрязаните краища бързо ще започнат да изсъхват и ще пожълтяват.

Препоръчително е да тревата да се коси в спокоен ден без силен вятър. Много е трудно да косите трева, която е била издухана от вятъра равномерно, така че е по-добре да косите, когато тревата е във вертикално положение.

Правило 7: Може ли да се коси райграсът след дъжд?

Много градинари се питат дали може да се коси трева след дъжд. Отговорът на този въпрос е ясен – по-добре е да не правите това. Ето няколко причини за това:

  • Мократа трева залепва към косачката: Това затруднява движението на ножа и дори може да доведе до повреда на оборудването. Освен това трябва постоянно да почиствате косачката от залепналата трева, което забавя работата.
  • Влагата на тревата омекотява остриетата: Това може да доведе до неравномерно косене и моравата да изглежда неприятно. Освен това, мокрите растения често се изтръгват с корените, оставяйки плевели и отвори в тревата, които трябва да се засеят отново.
grass-after-rain
  • Косенето на мокра трева е опасно: Върху нея лесно може да се подхлъзнете, което с работеща косачка може да доведе до неочаквани последици и сериозни наранявания.
  • За електрическите устройства е особено рисковано: Косенето по време на дъжд или непосредствено след него е категорично забранено поради възможността от електрически удар.

Така че, ако сте се питали дали може да косите райграса след дъжд, най-добре е да изчакате да изсъхне и след това да продължите с косенето.


Правило 8: Как правилно да косите райграса с косачка

За да се запази красивия красивия външен вид на тревата през годините, следвайте няколко важни принципа при косене:

  • Използвайте остро заточен инструмент: С косачка, която има добре заточени остриета, ще получите гладък и равен срез на тревата. Използването на тъпа косачка може да доведе до смачкване на краищата на тревата и да остави райграса с неравен и неестествен вид.
  • Сменяйте посоката на косене: При всяко следващо косене променяйте направлението на движение на косачката – едно път по дължина на терена, следващия път напречно на него. Това помага за равномерно рязане и поддържа здравето на тревата.
  • Не премахвайте повече от 1/3 от височината на тревата с едно косене: Ако тревата е пораснала и е по-дълга, разделете косенето на няколко стъпки, като отрязвате не повече от една трета част от височината с всяко косене. Например, ако тревата ви е висока 9 см, ще е необходимо да направите 3 преминавания, като на всяко косене ще отрязвате по 3 см. Така тревата ще се възстанови по-бързо след косенето.

Правило 9: Най-ефективните методи за косене на райграса

Изборът на правилното оборудване за косене на райграса може да бъде предизвикателство поради голямото разнообразие от налични устройства. Какво трябва да вземете предвид при избора?

  • Площта на терена: За по-големи площи може да са ви необходими по-големи и мощни машини, докато за по-малки градини или труднодостъпни места тримерът може да бъде по-подходящ.
  • Финансовите възможности: Бюджетът ви определя колко може да инвестирате в оборудване за моравата.
  • Физическата подготовка: Някои устройства изискват повече физическа сила от други, така че анализирайте вашата способност и удобство при използване.
косене на трева

Ето някои от основните устройства и техните предимства:

  • Тример: Идеален за трудно достъпни зони и релефни участъци, тримерът е лек и лесен за маневриране. Въпреки това, трудно е да се постигне перфектен и равномерен изглед на моравата с него.
  • Косачка за трева: Удобна за употреба и не изисква значителна физическа активност. Подходяща за поддържане на равномерна и гладка морава.
  • Тракторна косачка: Подходяща за големи площи и за трева с по-голяма дължина. Те са ефективни за премахване на дълга и устойчива трева.


Правило 10: Кога е последното време за косене на тревата?

Как да подготвим моравата си за зимата? Една от основните предзимни грижи за мората е последното косене преди зимата. Ако оставите тревата висока през зимата, тя ще се слегне и ще пречи на растежа на новата трева през пролетта. Освен това, високата трева може да увеличи риска от заболявания.

grass in Autumn

Кога точно трябва да се направи последното косене на тревата през есента зависи от температурите на въздуха. Ако есента е ранна и студена, косете райграса в средата до края на септември. Ако обаче температурите не падат под 10°C и тревата продължава да расте, последното косене може да се отложи до средата на октомври.

Изберете топъл и безветрен ден за косене. Ако парчетата трева след косене са малки, може да не е необходимо да я отстранявате от моравата – през зимата тя ще защитава почвата от премръзване. Височината на тревата за зимния период трябва да остане с 1-2 см по-висока от препоръчаната за вашия тип трева.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *