torene na treva
|

Как да торим тревата през пролетта, лятото и есента

Тревната площ в дворовете е почти задължителен елемент от декоративната градина, който служи за почивка и релаксация . Но за да предотвратите избледняването на тази „зелена красота“, тревната площ трябва да бъде наситена с микроелементи и хранителни вещества.

Такъв декоративен елемент на градината като тревата се нуждае от редовно подхранене. Това е така, защото тревата е интензивно култивирана култура, която в същото време периодично се „обновява“ и се лишава от хранителни вещества, натрупани в стъблата.

Без редовно прилагане на азот, фосфор, калий и желязо моравата бързо ще загуби привлекателния си вид и ще се превърне в просто поляна с изсъхнала трева. Днес ще ви кажем колко често и в какви количества трябва да прилагате торове за тревни площи.

Как да наторим моравата си през пролетта

След дълга зима искаме моравата да се раззелени по-бързо и да се покрие с млада трева. Но това не винаги се случва, особено ако не й се обръща достатъчно внимание и се пренебрегва сезонното наторяване.

През пролетта тревните площи първо изпитват остър недостиг на азот. Именно този елемент насърчава бързия растеж на младата трева и образуването на „зелено одеяло“. Добавките включват фосфор (възстановява и укрепва кореновата система) и калий (осигурява растежа на растенията и ги прави устойчиви на болести и суша).

През пролетта тревата се подхранва веднага след топенето на снега. Можете да прилагате както течни, така и твърди торове.

torene-na-treva-2

Течните торове се прилагат веднъж на всеки 10-15 дни.

Най-популярният и разпространен пролетен тор за тревни площи е нитроамофоската. Това е комбиниран тор, който съдържа необходимото количество NPK (азот, фосфор, калий), особено в състав „16:16:16”, и се предлага под формата на сиви гранули. За всеки квадратен метър добавете 20-40 g от торта, като я разпределите равномерно по повърхността. След това моравата се полива обилно.

Буквите „NPK“ на етикета на тора означават азот (N), фосфор (P) и калий (K), трите основни хранителни вещества, от които растенията се нуждаят, за да растат. Числата на етикета показват съотношението (в проценти) на азот, фосфор и калий.

Дори ако не виждате буквите N-P-K, но виждате набор от три числа, например 5-10-5, можете правилно да приемете, че това означава 5% азот, 10% фосфор и 5% калий, винаги в този ред.

Как да торим тревата през лятото


През лятото тревата се нуждае от много хранителни вещества. Ето защо сложните минерални торове се считат за най-популярни на този етап. Често се използва нитроамофоска и нейните производни. Оптимално време за торене: края на юни – началото на юли.

Трябва да подхраните тревата веднага след косене (не по-късно от 1-2 дни)

Ако тревата расте слабо и побледнее през първите месеци на лятото, тя трябва да се натори с урея (карбамид) или амониев сулфат. Тези състави ще осигурят на растенията необходимото количество азот, ще стимулират растежа им и ще подобрят цвета. Разходната норма е около 15-20 гр. на 1 кв.м.

Два пъти през лятото моравата се подхранва с калиева сол. Разходна норма – 15-20 гр. на 1 кв.м. Ако лятото се окаже дъждовно, количеството на приложение може да се увеличи, тъй като калият активно се измива от почвата.

В края на лятото трябва да намалите прилагането на азотни торове и по-активно да подхранвате тревата с фосфорни и калиеви добавки. Най-често се избира обикновен суперфосфат (40-60 г на 1 кв.м.) и калиев сулфат (25-30 г на 1 кв.м.).

Сред торовете, които винаги са „под ръка“, най-често се използва пепел от коприва. Съдържа около 30 макро- и микроелемента и до 40% калий. Сушете прясно нарязана коприва няколко дни и след това я изгаряйте. Съберете охладената пепел и я залейте с вода в съотношение 1:10. С получения разтвор полейте равномерно моравата.

Какво се случва, ако използвате твърде много тор върху тревата?
Прилагането на твърде много тор върху моравата ви може да доведе до натрупване на нива на азот и сол в почвата, което може да увреди кореновата структура на вашата трева или да убие тревата. Тревата може да изглежда обгорена, жълта или може да има покафенели или жълти връхчета.

Как да наторим моравата си през есента

Есенното торене е необходимо, за да се подготви тревата за студено време. С настъпването на есента трябва да спрете прилагането на азотни торове, като се съсредоточите само върху калиево-фосфорни добавки. Площта, разпределена за тревата, трябва да бъде наторена 7-10 дни преди началото на първата слана.

Първо се добавя костно брашно – съдържащият се в него фосфор и други елементи насищат почвата за шест месеца и намаляват нейната киселинност. За всеки квадратен метър добавете 2-3 чаши брашно.

Костното брашно е ценен естествен органичен тор богат на фосфор, калций, азот и много мокроелементи. Получава се от обработени кости на животни и птици

Друг популярен есенен тор е двойният суперфосфат. Този тор се счита за „дълготраен“, така че се прилага през есента, така че да има време да се разтвори напълно. На 1 кв.м се изразходват около 50-70 г суперфосфат.

Преди зимата също се препоръчва да се прилага оборски тор (не повече от веднъж на 3-4 години). Този изключително питателен органичен тор задържа азота в почвата за дълго време. След като лежи под слой сняг в продължение на няколко зимни месеца, торът се превръща в хранителен субстрат. Разходна норма – 3-4 кг на 1 кв.м.

Така че моравата се нуждае от грижи почти през целия сезон. Най-важното е навременното прилагане на торове и торене. Благодарение на тях можете да поддържате баланса на микроелементите в почвата и да се радвате на здрава, жизнена трева от пролетта до късната есен.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *