Поливане на домати в оранжерия
| | |

Поливане на Домати в Оранжерия: основни методи и правила

Да отглеждаш домати в оранжерия е изключително задоволително и приятно занимание. Но как да се грижим правилно за тези деликатни растения? Един от най-важните аспекти на отглеждането на домати е правилното поливане. В тази статия ще ви разкажем за най-добрите методи и правила, които трябва да следвате, за да гарантирате успешен растеж и плододаване на вашите домати в оранжерия.

Правила за поливане на домати в оранжерия

Доматите в оранжерия предимно се нуждаят от влага, за да поемат хранителните вещества, разтворени в почвата. Първо, нека да поговорим за правилата и тънкостите на поливането: каква е необходимата влажност и температура на въздуха, почвата и водата, така че доматите да растат здрави и да дават щедра реколта.

Нека да започнем с изясняването на необходимостта и изискванията за поливане в различните етапи от развитието на растежа на доматите

поливане на домати в оранжерия

Поливане в различни етапи на растежа

Честотата и количеството на поливане зависи не само от температурата и влажността, но и от етапа на растеж на доматите. В зависимост от конкретния етап на развитие се регулира както честотата на напояване, така и количеството на водата.

След засаждането на разсада

При засаждане на разсада в оранжерията трябва да се излеят 4 литра вода във всяка дупка, след което растенията не се поливат 8-11 дни. През този период не е необходимо допълнително поливане на доматите.

Поливане на домати в оранжерия

Около седмица след засаждането, растенията започват активно да се развиват, но трябва да се помни, че кореновата система на растенията е много слаба и не може да извлича влага или хранителни вещества от дълбоките слоеве на почвата.

Ето защо, преди периода на цъфтене на доматите, трябва да се поливат два пъти седмично с 2 литра вода в основата на всеки корен.
Ако в оранжерията е горещо, количеството на водата се увеличава до 3 литра вода за всеки корен.

По време на периода на цъфтеж

Когато доматите започнат да цъфтят е необходимо да се увеличи количеството на водата, с която се поливат.

Количеството вода може безопасно да се увеличи до 5 литра на корен, но честотата на поливане трябва да се намали – веднъж седмично е достатъчно.

цъфтежи на домати

По време на образуването на плодовете


Веднага след като растенията образуват цветове, отново трябва да се върнете към предишната честота на поливане – до 2 пъти седмично.

Трябва да поливате на базата на влажността на почвата – в никакъв случай не трябва да преполивате растенията!

Можете да намалите поливането, като го сведете до 1 път седмично, когато първите домати започнат да придобиват типичния цвят за съответния сорт. В същото време е необходимо да се намали количеството на водата за напояване – до около 3 литра на 1 растение.

Ако през този период влагата е твърде голяма, има висока вероятност това да доведе до напукване на плодовете.

Поливане на домати след засаждане в оранжерия

Температура и влажност

Режимът на поливане на домати в оранжерии, особено от поликарбонат, до голяма степен зависи от температурата и влажността на почвата и въздуха. Също така е важно да регулирате правилно температурата на водата за напояване.

Влажност на почвата и въздуха

Оптималните условия, подходящи за отглеждане на домати в оранжерия са:

• влажност на почвата – около 90%;
• влажността на въздуха – около 50%

Именно тези стойности на влажност на почвата и въздуха ще осигурят нормалния растеж и развитие на доматите, както и ще преодотврати условията за развитие на различни гъбични заболявания.

Температура на въздуха в оранжерията

За да се осигури най-доброто развитие на доматите в оранжерия, е важно да се регулира температурата на въздуха в следните граници:

За да се осигури най-доброто развитие на доматите в оранжерия, е важно да се регулира температурата на въздуха в следните граници:

• през деня – не по-висока от +20 до +25 ˚C;
•през нощта – не по-ниска от +1 до +19 ˚C.

Влиянието на високите температури върху развитието на доматите е следното:

  • Ако температурата в оранжерията с домати се повиши до +28 ˚C, това може да доведе до много активен растеж на растенията, ще настъпи ускорено и уродливо израстване на цъфтежите.
  • Ако температурата достигне +30 ˚C, тогава доматите могат напълно да спрат да цъфтят, при тази температура цъфтежите често се отделя.
  • При температури в оранжерията от +40 ˚C растения могат да умрат

Ето защо е толкова важно да се поддържа оптималната температура в оранжерията с домати, включително чрез правилно и навременно поливане.

Температура на почвата

Температурата на почвата в оранжерията, където се отглеждат доматите, е не по-малко важна от температурата на въздуха.

Ако температурата на почвата внезапно падне до +10 ˚C, доматите ще поемат по-слабо влагата и следователно хранителните вещества, разтворени в нея. В този случай ще има липса на хранителни вещества необходим за правилния растеж.
Ако температурата на почвата в оранжерията падне до +5 ˚C, листата на доматите могат да започнат да изсъхват и в крайна сметка да умрат.

температура на почвата

От друга страна, прегряването на почвата в поликарбонатни и филмови оранжерии с домати също е опасно.

  • Ако температурата на почвата се повиши над +28 ˚C, тогава кореновата система ще загуби способността си да абсорбира влага и хранителни вещества от почвата, ще започне процесът на комплексно гладуване на доматите, придружен от увяхване на растенията.

Температура на водата за поливане на домати в оранжерия

Правилно избраната температура на водата за поливане на домати ще позволи на растенията да поглъщат по-добре хранителните вещества от почвата, да намалят стреса и да предотвратят гъбични заболявания.

Не поливайте домати с ледена или студена вода – това може да доведе до стрес на растенията и да причини пълно подтискане на тяхното развитие.
Поливайте доматите с вода, загрята до температура малко над стайната – около +23 до +24 ˚C.

Колко често се поливат доматите в оранжерия

Средната честота на поливане на домати в оранжерия е 2 пъти седмично. Честотата на поливане на домати в оранжерия се определя основно от температурата и влажността, които сте успели да установите.

Всъщност, за разлика от отглеждането на открито, валежите не попадат върху оранжерийните лехи или бразди и яркото слънце не изгаря толкова.

Винаги следете външните условия и температура и влажност в оранжерията.

В поликарбонатните оранжерии, при ясно слънчево време с високи температури, е особено горещо, така че може да се наложи повече поливане и вентилация.

При облачно време и захлаждане честотата на поливане се намалява. В същото време следете състоянието на повърхността на почвата и самите растения – те винаги ще подскажат правилното решение.

Как да поливате домати в оранжерия

Ще се спра на най-често срещаните и удобни според мен варианти: поливане с бутилка, капково напояване и поливане с маркуч. Има доста начини за поливане на домати в оранжерия. Те зависят от изобретателността на градинарите, особеностите на местоположението на градината, както и от вида и размера на оранжерията.

Поливане на домати с маркуч в оранжерия

С помощта на маркуч трябва да поливате доматите само до корените, без да мокрите листата. В същото време не е желателно да използвате вода от водопроводната система или от кладенец/сондаж, защото водата може да бъде прекалено студена за доматите.

Най-добре е да поставите варел, боядисан в черно, и да го пълните с вода всяка сутрин. През деня водата се затопля, а вечер можете да поливате растенията с маркуча и водата ще бъде със стайна температура.

Тази опция за напояване е проста, лесна и удобна, но има един основен недостатък – много е трудно да се контролира количеството вода, доставяно на всяко растение,

Капково напояване на домати в оранжерия

Капковото напояване може да се използва в оранжерии с различен по големина размер, както в малки, така и в промишлени.

капково напояване на домати в оранжерия
капково напояване на домати в оранжерия

Предимствата на капковото напояване са известни на много опитни градинари:

  • водата навлиза директно в зоната, където се намира кореновата система на доматите, не се изпарява и не повишава влажността в оранжерията,
  • вероятността капчици вода да попаднат върху листата на доматите е изключена, като по този начин се свежда до минимум вероятността от гъбични заболявания,
  • поливането може да се извършва по всяко време, дори по обяд.

Организирането на капково напояване в оранжерия с домати е много просто:

  • положете маркуч за капково напояване – така че капкообразуватели да са в областта на кореновата система на доматите;
  • свържете краищата на маркуча към варел, разположен на основа по-високо от земното ниво.
  • така топлата вода капе и обогатява растенията. При необходимост, може да комбинирате капково напояване с кореново или листно подхранване на доматите, разтваряйки необходимите торове във водата.

Поливане с бутилки

Поливането с бутилка всъщност е опростен вариант на капковото напояване. Идеален метод за малки оранжерии.

Как да си направите сами бутилка за напояване:

  • вземете пластмасова бутилка и направете дупки с нагрято шило
  • заровете бутилката, като я поставите с главата надолу, в близост до корените, за да не повредите кореновата система на растенията,
  • напълнете бутилката с вода със стайна температура и през дупките водата бавно ще попие в почвата.
  • Тъй като средно са необходими около 5 литра вода на растение, по-добре е да използвате петлитрови бутилки.

Контрол на влажността

Когато поливате доматите, винаги трябва да контролирате влагата. В много отношения самите растения могат да показват грешки в напояването – просто трябва внимателно да наблюдавате характеристиките в тяхното развитие.

При липса на влага:

  • листата на доматите се извиват навътре във формата на лодка, по този начин растението се стреми да сведе до минимум загубата на влага, намалявайки повърхността на изпарение;
  • има забележимо спиране на растежа на доматите и липсата на цъфтежи, и ако плодовете са се появили до този момент, тогава те няма да узреят;
  • листата често са малки, имат неправилна форма, плодовете или цъфтежите падат;
  • при силна липса на влага листата започват да пожълтяват, а при продължителна липса на влага падат;
  • плодовете се развиват много бавно, вкусът на доматите е тръпчив или дори горчив, а самите растения често се разболяват.
извити листа на домати

При излишък на влага:

  • листата сякаш се извиват, площта на изпаряващата се повърхност се увеличава и растенията правят всичко възможно, за да се отърват от излишната влага;
  • има избледняване на цвета на листата, те също могат да паднат, като същевременно запазват своята сочност;
  • често се наблюдава гниене на кореновата система
  • плодовете се напукват, стават воднисти на вкус.
пукнат домат

Съвети за поливане на домати в оранжерия

• Количеството вода, необходимо за поливане и честотата могат да се преценят в зависимост от времето: в жегата поливането може да се извършва по-често, но ако вали и навън е студено, тогава по-рядко

• Времето за напояване е идеално през втората половина на деня, тук водата в почвата ще бъде по-топла, а температурата в оранжерията ще бъде по-ниска, което означава, че изпарението на водата ще бъде по-малко

• Късно вечерта е по-добре да не поливате доматите. Температурата пада както на открито, така и вътре в оранжерията, влажността на въздуха в оранжерията може да се повиши и това може да доведе до появата на гъбични заболявания

• Ако няма изход и поливането трябва да се извърши вечер, след поливане проветрете оранжерията. Така че се отървете от излишната влага и влажността в оранжерията няма да се увеличи

• Ако има спешна нужда от поливане и вали и е хладно извън оранжерията, тогава поливането е най-добре да се извърши преди обяд. След това, преди падането на нощта, влагата ще се разпредели в цялата оранжерия и ще има време да се изпари, общата влажност в оранжерията няма да се увеличи

•Препоръчително е да отворите прозорците и вратите на оранжерията по време на процеса на напояване. Така ще постигнете стабилност на влажността на въздуха в оранжерията

Заключение

Тук ще обобщим препоръките за правилно поливане на домати в оранжерия.

  1. Когато поливате, опитайте се водата да не попада върху листата и стъблата на растението.
  2. Поливайте растенията сутрин или следобед. Поливането късно вечерта и на обяд не е желателно.
  3. Не поливайте със студена вода – това причинява стрес на растенията.
  4. Опитайте се да поливате възможно най-равномерно.
  5. Веднага след поливането не разрохквайте почвата в оранжерията, за да запазите влагата, да предотвратите нейното изпарение и следователно да предотвратите повишаването на влажността на въздуха в оранжерията.
  6. Препоръчително е почвата да се мулчира след поливане. Мулчура се с хумус с 1 см дебелина на слоя.
  7. Ако е възможно, използвайте капково напояване – това е модерен и надежден метод за напояване, който намалява разходите за ръчен труд до минимум.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *