отглеждане на краставици в оранжерия
| |

Отглеждане на краставици в оранжерия: основни стъпки и съвети

Добре дошли в нашето ръководство за отглеждане на краставици в оранжерия! В тази статия ще ви дадем основната информация за да можете да се насладите на свежи и вкусни краставици, които сте отгледали сами във вашата оранжерия.

За успешното отглеждане на разсад за зеленчуци като краставици в полиетиленови оранжерии, е важно да следвате няколко ключови стъпки и да имате подходяща торово-почвена смеска. В тази статия ще ви предоставим информация за процеса на отглеждане на разсад, началото на засаждането и важните моменти, които трябва да знаете.

Съдържание

Стъпка 1: Избор на вид оранжерия и материали

  • Разгледайте различните видове оранжерии, като стъклени, поликарбонатни или полиетиленови.
  • Измерете пространството с, което разполагате във вашата градина и на база на това изберете правилния за вас размер
  • Изберете подходящият материал за изграждане на оранжерията, който отговаря на вашите нужди и бюджет.

Всяки вид оранжерия има своите предимства и недостатъци. Стъклените оранжерии предлагат отлична светлина и възможност за контрол на температурата, но са по-скъпи. Поликарбонатните оранжерии са издръжливи и с отлична изолация, докато фолиевите оранжерии са икономичен вариант, но по-малко устойчиви на външни влияния.

За повече информация прочетете нашата статия със съвети как да изберете подходяща оранжерия.

Стъпка 2: Избор на подходящо място, подготовка и монтаж на оранжерията

  • Изберете подходящо място с добра слънчево изложение и защита от силни ветрове. Желателно е дългите страни на оранжерията да се ориентират по посока на преобладаващия вятър, за да се намали опасността от разкъсване на фолиото.
  • Подгответе терена, като изчистите от плевели и равномерно изравните почвата.
  • Монтирайте оранжерията. Монтажът може да бъде извършен от вас или от екип на фирмата производител, в зависимост от сложността на конструкцията. Повечето оранжерии за малки градини са лесни за сглобяване, така че вярваме, че ще се справите сами.
монтаж на оранжерия

Стъпка 3: Снабдяване с необходимите инструменти за отглеждане на краставици в оранжерия

  • Пригответе си необходимите инструменти, включително градински ножици, ръкавици, саксий, ролетка и други инструменти, които ще ви помогнат при отглеждането и поддръжката на краставиците в оранжерията

Ние предлагаме следния списък с основни необходими инструменти и приспособления:

  • Права лопата
  • Градинска вила
  • Мотика
  • Гребло
  • Саксии или форми за разсад
  • Садило
  • Колчета. Може да са дървени, пластмасови или метални.
  • Канап за привързване на краставиците към носещата конструкция или ножица за връзване
  • Градински ножици
  • Пръскачка. Има различни модели, основните видове са гръбни и ръчни. От вас зависи коя ще ви е по-удобна.

Стъпка 4: Избор на подходящ сорт краставици

  • Проучете различните сортове краставици, които са подходящи за отглеждане в оранжерия, и изберете тези, който отговарят на вашите предпочитания и условия.

Съществуват много различни сортове краставици, които се отличават по размер, вкус и устойчивост към заболявания. Подходящите сортове краставици за оранжерия са Сандра, Гергана, Тести Гриин, Джазер, Тереза, Тони.

За да научите повече моля прочетете нашата статия, която ще ви помогне да изберете подходящите сортове краставици за отглеждане в оранжерия.

Стъпка 5. Производство на разсад

Изберете правилния момент за засаждане

За засаждане е най-подходящ разсадът на възраст между 35 и 40 дни. Срокът на засаждане зависи от почвената температура на дълбочина 10—15 см, която трябва да бъде около 12—14°C. За районите, където се практикува ранното производство на краставици в полиетиленови оранжерии, този момент обикновено настъпва през първата половина на април.

Използвайте висококачествени семена и торово-почвена смес

За отглеждане на здрав разсад е важно да използвате качествени, обеззаразени семена и подходяща торово-почвена смеска. Семената могат да бъдат обеззаразени чрез накисване в 10% разтвор на перхидрол за 25 минути, последвано от обеззаразяване с калиев перманганат.

сеене-на-семена-от-краставици

Осигурете условия за успешно поникване

За да ускорите поникването на семената и да получите здрав разсад, можете да приложите рътене на семената. Това включва засяване на семената във влажна среда при температура между 25 и 28°C. Торово-почвената смеска трябва да съдържа 2 части добре разложен оборски тор и 1 част песъчлива почва след обеззаразяване. Обеззаразяването на смеската трябва да стане 35—40 дни преди засяване.

Поддържайте оптимални условия след поникване

След като семената поникнат след 4—5 дни, увеличете достъпа на светлина до растенията и понижете температурата на въздуха на около 5—6°C. При сечене по разсадните растения, увеличете проветряването, намалете влажността на смеската и я разрохкайте внимателно.

Профилактични мерки срещу болести и вредители

За предпазване на разсада от болести и вредители, извършвайте предпазни пръскания с подходящи препарати.

Засаждане на разсада

За засаждане на 10 кв.м са необходими около 20 растения.

Стъпка 6. Подготовка на оранжериите за успешното отглеждане на краставици

Подготовката на оранжериите е ключова стъпка за осигуряване на подходящи условия за отглеждане на зеленчуци като краставици.

Избор на предшественик и почистване на площта

Въпреки че краставиците се отглеждат често на една и съща площ в продължение на 4—5 години, най-добър предшественик за тях са доматите и пиперът. През есента, след прибиране на предшественика, площта се почиства от растителни остатъци и плевелна растителност. Важно е да се следи за наличие на коренова нематода по корените на предшественика.

Анализ на почвата и внесяне на необходимите торове

Навлажнявайте почвата до 65—70% и вземете почвени проби за анализ на съдържанието на азот, фосфор и калий. След анализа, който обикновено се извършва през ноември, внесете оборски тор, фосфор и калий съобразно резултатите от анализа на почвата. Ако не можете да направите анализ, внесете 6—7 тонa разложен оборски тор, 50—60 кг двоен суперфосфат и 25—30 кг калиев сулфат на декар.

Подготвяне на почвата за засаждане

През март, след внесените торове, изорете почвата на дълбочина от 15—20 см и я фрезовайте. Формирайте профил за засаждане, който да е готов за предстоящото отглеждане на краставици и други студо-устойчиви култури като лук, салата и спанак.

Стъпка 7. Засаждане на краставиците

Засаждането на краставици е критична фаза от процеса на отглеждане и може да определи успеха на вашата реколта.

Засаждане на краставици

Избор на разстояния и схема на засаждане

Засаждането се извършва ръчно в редове с разстояние между тях от 90—100 см и 45 см между растенията в реда. Алтернативно, можете да използвате лехи по схема 100 + 50 х 45 см. Този метод позволява оптимално използване на площта и улеснява грижите след това.

Правилна дълбочина на засаждане

Растенията се засаждат на дълбочина от 4—5 см над кореновата шийка. Този дълбоко поставен корен помага за стабилността на растенията и им дава подходящи условия за растеж.

Създаване на „венче“ около растенията

След засаждане, създайте „венче“ около всяко растение с радиус от около 10 см. Това помага за събиране на водата при поливане и предпазва корените от изсъхване.

Поливане след засаждане

След успешното засаждане, растенията трябва да се поливат с 1—2 литра вода около всяко растение. Уверете се, че кореновата зона е добре навлажнена.

поливане на краставици
поливане на краставици

Работа с бразди и вади (по желание)

При добре затоплена почва и слънчеви условия, можете да използвате метода на бразди. Засявайте в ровчета, след което оформете плитки вади (10—12 см) от двете страни на реда. Този метод може да подобри дренирането и да подпомогне растежа на краставиците.

Предпазни мерки срещу вредители

След засаждането, бъдете внимателни и разположете примамки срещу поповото прасе, което може да увреди младите растения.

Стъпка 8. Грижи след засаждането на краставици

След успешното засаждане на краставиците, е важно да продължите с подходящите грижи, за да гарантирате доброто им развитие и богаа реколто

Поддържане на оптимални температури и влажност

За по-добро прихващане на засадените растения, е препоръчително да поддържате температурата в оранжерията в рамките на 22—24°C и влажността на въздуха между 85 и 90%. Това създава благоприятни условия за развитие на растенията след засаждането.

Регулиране на температурите през деня и през нощта

След успешното прихващане на растенията, регулирайте температурите, за да осигурите оптимални условия за растеж. През нощта поддържайте температура от 17—18°C, а при облачно време – 21—22°C и при слънчево – 23—25°C. За постигане на тези температури може да използвате тунелчета, поставени над всеки ред или двуредова лента.

Поддържане на влажността

Влажността на почвата и въздуха е от съществено значение за развитието на краставиците. До плододаването, поддържайте почвената влажност на ниво 75—80% от след което увеличете до 85%. Поддържайте влажността чрез редовно поливане на интервали от 4—5 дни. Ако не можете да поливате редовно, можете да използвате гравитационно поливане. Въздушната влажност трябва да се поддържа между 80 и 90%.

Подхранване на растенията

През вегетационния период, краставиците се подхранват с органични и минерални торове. От органичните торове, предимно се използва пресен оборски тор, който се разтваря в поливната вода. Този тор се прилага 4—5 пъти, с доза от 700—800 кг на декар и интервали от 15—20 дни между подхранванията.

Относно минералните торове, използвайте амониева селитра с доза от 10—12 кг на декар, на всеки две седмици.

Резитба и формиране на растенията

За да формирате растенията и да увеличите реколтата, извършвайте задължителни резитби през вегетацията. Типът на резитбата зависи от сорта на краставиците. За сорта „Гергана“ оставете разклонения на 25—30 см от основата на стъблото. Първите 1—2 се прекършват на един лист и един плод, а по-горните – на 2—3 плода.

При сорта „Сандра,“ който образува само женски цветове, първият плод се оставя на стъблото на височина от 4-ти—5-и лист. Под него се отстраняват всички разклонения и цветове още преди разтварянето им. Следващите плодове се формират в пазвата на всеки лист, като не се допуска оставянето на „двойни“ плодове.

Окопаване

Важен аспект на грижите след засаждането е окопаването. То се извършва 3—4 пъти в зависимост от типа на почвата. Първото окопаване се прави 4—5 дни след засаждането на дълбочина 10—12 см, а следващите – на по-малка дълбочина и с по-голяма защитна зона. Първото окопаване служи и за оформяне на окончателния профил на почвата.

Стъпка 9. Борба с болести и вредители

Борбата с болести и вредители е от съществено значение при отглеждането на краставици в пластмасови оранжерии. За да поддържате растенията здрави и да предотвратите вредители и болести, използвайте различни препарати. Някои от препаратите, които се използват, включват борба с брашнеста мана, мана, листни въшки, оранжерийна белокрилка, акари и други.

пръскане на краставици

При поява на признаци на вирусни болести, е важно да се предприемат бързи мерки, включително унищожаване на засегнатите растения. Ограничаването на достъпа и манипулациите в зоната на оранжерията, където се отглеждат краставиците, също е от съществено значение за предотвратяване на разпространението на болести и вредители.

Стъпка 10. Беритба, добив и съхранение

Беритбата на краставиците започва през втората половина на май, но при отопляемите оранжерии може да започне значително по-рано. Процесът на беритба продължава до юли, когато се събират големи части от реколтата.

Количеството и качеството на добивите зависят от използвания сорт, прилаганата технология и грижите, които се предоставят на растенията. Обаче обикновено се постигат добиви в рамките на 8 до 12 тона на декар.

Следвайки правилните стъпки и техники, селскостопанските производители могат да постигнат успешно отглеждане и добиви от краставици в пластмасови оранжерии. Непрекъснатото усъвършенстване на знанието и уменията е ключът към постигане на по-високи резултати в бъдеще.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *