капково напояване в оранжерия

Капково Напояване за Оранжерия: Ефективни техники и съвети

Капково напояване за оранжерии е ефективен и все по-популярен начин за напояване на култури в контролирана среда. Тази система предлага множество предимства, като улесняване на работата, икономия на вода и подобрено здраве на растенията. В кратки думи, капковото напояване позволява на водата да достига директно до корените на растенията, като така се осигурява оптимално количество влага с минимално потребление на ресурси.

Основната идея зад капковото напояване е вместо да разпръсквате вода с високо налягане по градината, да напоявате растенията с малки, еднообразни капки. Тази техника може да намали стреса върху растенията, да оптимизира влажността на почвата и да подобри абсорбцията на витамини и минерали от корените. Капковото напояване е особено подходящо за оранжерии, тъй като прави цялостния процес на отглеждане на растения било в оранжерия или на открито по-лесен и ефикасен.

Капково напояване

1. Какво е Капково Напояване

Капковото напояване е ефективен и икономичен метод за доставяне на вода до корените на растенията в оранжерия. Тази технология използва маркучи или тръби с малки отвори, които са разположени близо до кореновата система на растенията. Водата капе от тези отвори и достига до корените, което позволява по-точно и контролирано напояване.

Има различни видове системи за капково напояване, които могат да се прилагат в оранжерия. Някои от тях са: надземни стационарни системи, подземни системи и автоматизирани системи. В зависимост от вашите нужди и предпочитания, можете да изберете подходящата система за вашата оранжерия.

2. Решения за Система за Капково Напояване

Основните решения за капково напояване, които се предлагат на нашия пазар и могат да бъдат използвани в оранжерия са:
• система за капково напояване чрез основна захранваща тръба/маркуч, капкообразуватели и съединяващи елементи
• система за капково напояване чрез тръба/маркуч с вградени капкообразуватели
• капково напояване чрез „сълзящ“ маркуч.

Използваме тръба/маркуч, поради факта, че в различните сайтове на търговци и производители може да срещнете и двете наименования.

Ще разгледаме по подробно всяка една от системите

2.1 Система за капково напояване чрез основна захранваща тръба/маркуч, капкообразуватели и съединяващи елементи

Тази система е базирана на основна захранваща тръба или маркуч, към които са свързани капкообразуватели и съединяващи елементи. Тя представлява един от най-популярните и широко използвани варианти за капково напояване поради своята ефективност и възможност за адаптация към различни условия.

Капково напояване схема

Елементите маркирани на схемата са следните:

  1. Бърза връзка с вътрешна резба за смесител
  2. Бърза връзка със стоп за маркуч
  3. Основен захранващ маркуч Ф16
  4. Тройник Ф16
  5. Кран с преход към капков маркуч Ф8
  6. Колче за капков маркуч
  7. Капков маркуч
  8. Капкообразувател
  9. Коляно Ф16

2.2 Система за капково напояване чрез тръба/маркуч с вградени капкообразуватели

Този вид система включва тръба или маркуч с вградени капкообразуватели, което осигурява по-директно и прецизно напояване на растенията.

Капково напояване схема (4)
Примерна схема капково напояване с чрез тръба/маркуч с вградени капкообразуватели

2.3 Капково напояване чрез „сълзящ“ маркуч

Този вид система използва гъвкав „сълзящ“ маркуч, който отделя вода през пори по цялата му дължина. Маркучът може да бъде положен под земята и над земята.

маркуч за капково напояване
„Сълзящ“ маркуч за капково напояване

Удобството на този вид капково напояване е, че има маркучът е гъвкав и може да се адаптира към различни форми отговарящи на разположението на растенията в градината.

Капково напояване с марку с капкообразуватели
Примерна схема за капково напояване с марку с капкообразуватели

Същата схема може да бъде използвана и за капково напояване с маркуч с вградени капкообразуватели

За улеснение направихме таблица сравнящата основните решения за капково напояване

Система за капково напояванеОписаниеНедостатъциПредимства
Система с основна захранваща тръбаСистема, осигуряваща равномерно напояване и голямо покритие във всички зони– По-сложен монтаж и поддръжка
– Необходимост от използване на една и съща схема на засаждане всяка година
– Равномерно разпределение на вода
– Голямо покритие на напояване
– Гъвкавост при адаптиране
Система с вградени капкообразувателиСистема, осигуряваща прецизно напояване и лесен монтаж без допълнителни съединители– Ограничен обхват на напояване
– Възможност за повреди при удари
– Лесен монтаж и управление
– Минимални загуби на вода
„Сълзящ“ маркучГъвкав маркуч, предлагащ прецизно напояване и адаптивност към формата на растенията– Възможност за запушване
– Рискове от износване
– Гъвкавост
– Прецизно напояване

3.Настройки и Регулиране на Системата

3.1 Температура и Влажност

За да оптимизирате работата на вашата система за капково напояване в оранжерия, е важно да следите и контролирате температурата и влажността. Това е особено важно при работа със специфични видове растения, които изискват определени климатични условия за своето процъфтяване. Можете да се възползвате от сензори за температура и влажност, които ще ви помогнат да регулирате показателите и въвеждате корекции при нужда.

3.2 Напоителни Програми

Напоителните програми са ключови за успешната работа на вашата система за капково напояване. В зависимост от нуждите на вашите растения, може да имате различни програми за напояване в различни периоди от време. За да контролирате напоителните програми, може да използвате програматори и таймери. Те ще ви помогнат да автоматизирате процеса и да осигурите правилното количество вода в определени интервали от време.

За да регулирате вашата система за капково напояване, трябва да вземете предвид следните фактори:

  • Налягане: Необходимото налягане за оптимално капково напояване може да варира в зависимост от конкретните характеристики на вашата оранжерия и растенията в нея. Проверете производителските рекомендации за налягането за вашата система и следвайте ги.
  • Влажност на въздуха: Следете за нивата на влажност вътре в оранжерията, тъй като те могат да повлияят на ефективността на напояването. Прекалена или недостатъчна влажност може да доведе до проблеми с растенията.
  • Влажност на почвата: Поддържайте подходяща влажност на почвата, за да осигурите правилното разпределение на водата и да поддържате здравословните растения в оранжерията.

При разработване на вашите напоителни програми, съобразете със специфичните нужди на вашите растения и условията в оранжерията.

4. Подготовка и Инсталация на Системата

При изграждането на система за капково напояване за оранжерия, първото нещо, което трябва да направите, е да запознаете с основните компоненти на системата, като маркучи за капково напояване, капкообразуватели, съединители и фитинги. Във всяка оранжерия е важно да имате постоянно подаване на вода, за да гарантирате достатъчно напояване за растенията.

Преди да започнете с инсталацията, разгледайте плана на оранжерията и определете местата, където ще се нуждаете от капково напояване. Съобразете със схемата и монтажа на системата, като вземете предвид растенията, които ще отглеждате.

За да започнете с инсталацията на капковата система, трябва да инсталирате тръбите за подаване на вода. Използвайте подходящи маркучи и съединители, за да гарантирате добри връзки без течове.

Следва да монтирате капкообразувателите върху маркучите за капково напояване. Трябва да изберете капкообразувателите, които отговарят на нуждата на вашите растения и да ги монтирате на подходящо разстояние, за да гарантирате равномерно напояване на почвата около кореновата система на израстващите растения.

След като маркучите, капкообразувателите и съединителите са вече монтирани, е време да свържете всички фитинги и да проверите съединението. Уверете се, че всички фитинги са стабилни и добре стегнати, за да се предотвратят течове или безполезни слаби места по системата.

След като всичко е монтирано и свързано, пуснете системата за капково напояване и наблюдавайте дали работи ефективно. Очаквайте равномерно разпределение на водата около корените на растенията и внимавайте за течове или други проблеми. Също така може да контролирате и регулирате системата посредством специални устройства.

5. Автоматизация и Управление на Системата

При изграждането на капково напояване за вашата оранжерия има няколко ключови компоненти, които трябва да вземете под внимание по отношение на автоматизацията и управлението на системата. Това ще ви помогне да спестите време, да подобрите ефективността и да се наслаждавате на по-здрави, отглеждани с любов растения.

Част от ключовите елементи за автоматизацията на системата за капково напояване включват таймери, автоматизирана система, температурен регулатор и сензор за влажност. Съвременните решения, включват интегрирани системи за автоматично напояване, торене и контрол на климата.

Таймерите позволяват на системата да работи автоматично според зададено разписание, което гарантира, че растенията получават достатъчно вода и точно когато им е необходимо. Вие само трябва да настроите таймера за определено време и режим на работа.

Автоматизираните системи комбинират функциите на таймерите и други инструменти, като например температурен регулатор и сензор за влажност. Те автоматично регулират температурата в оранжерията и определят количеството на поливна вода според нуждите на растенията.

Сензорите за влажност измерват нивото на влажност в почвата или околната среда, което позволява на автоматизираната система да отчита колко вода наистина се нуждае от растенията и да адаптира поливното разписание според специфичните условия.

6. Поддръжка на Системата за Капково Напояване

Поддържането на системата за капково напояване е важно, за да осигурите ефективно поливане на вашата оранжерия. Във връзка с това, ето няколко стъпки, които трябва да следвате:

  • Проверка на тапите: Редовно проверявайте тапите на вашата система за капково напояване, за да се уверите, че работят правилно. Проверете дали няма течове около тапите и ако има, ги оправете или ги заменете.
  • Проверка за течове: Обикаляйте редовно около оранжерията и търсете течове по линията на капковото напояване. Ако намерите места с изтичаща вода, заменете повредените части, за да спестите вода и да подсигурите равномерно поливане.
  • Ремонт и подмяна на части: Време от време е възможно да се наложи ремонт и подмяна на отделни компоненти от системата. Възползвайте се от резервни части за система за капково напояване за да добавите или подмените стари части, които вече не функционират добре.
  • Почистване на капкомерите и отворите: Грижете се за капкомерите или отворите в маркуча, като проверявате дали не са замърсени или запушени от мръсотия или варовик. Почиствайте ги редовно, за да поддържате нормалния им начин на работа и да осигурите равномерно разпределение на вода.

Следвайки горепосочените препоръки, можете да поддържате вашата система за капково напояване в добро състояние и да гарантирате оптимално растеж и засаждане във вашата оранжерия.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *