Разсад домати
| |

Как се прави разсад за домати

Отглеждане на млади растения чрез разсад Мнозина от зеленчуковите растения изискват отглеждане чрез предварително произведен разсад. Този процес започва в някои случаи още през зимата и изисква специални грижи за младите растения. За постигането на успех са необходими конкретни условия и определено ниво на знания. Съществуват множество въпроси, на които трябва да се отговори. Някои от тях са лесни, докато други изискват повече усилия, но няма нерешими проблеми – всичко зависи от конкретните обстоятелства и вашите възможности. Тук ще отговорим на въпроса: Как се прави разсад за домати?

Стъпка 1. Определяне на количеството семена и площта за засяване

Първият въпрос, с който се сблъскват градинарите, е количеството семена и площта за засяване. Ето някои полезни данни:

  • За 100 квадратни метра домати са необходими 2,5-3 грама семена,
  • За 100 квадратни метра домати трябва да предоставите 1-1,2 квадратни метра площ за отглеждане на гъст разсад, а за пипера – 1,2-1,5 квадратни метра. За пикирането на гъст разсад ще бъдат необходими съответно 4,5 и 7,5 квадратни метра.

Ако сте заинтересовани само от няколко растения, които да отгледате във вашия двор, семената може да се засеят в различни съдове като сандъчета, саксии, пластмасови кофички или полиетиленови пликчета. В такъв случай разсадът се отглежда обикновено в подходящо светло помещение, което може да се отоплява.

Стъпка 2. Обеззаразяване на семената

В повечето случаи семената, закупени от специализирани фирми, са предварително обеззаразени и не изискват допълнителна обработка. Семената, които се събират и подготвят ръчно, носят потенциалната опасност от различни болести, които съществуват в градината.

За нуждите на любителите, незначително количество семена може да бъде обеззаразено чрез замачкване в 10% разтвор на перхидрол (кислородна вода) за 25-30 минути. Семената на доматите могат да се обработват с разтвор от син камък (меден сулфат) в концентрация от 50 грама на 1 литър вода. Семената трябва да се намокрят внимателно в този разтвор и след изсъхване да бъдат засяти.

Същата концентрация (50 грама на 1 литър разтвор) може да се използва и с калиев перманганат, който може да бъде закупен от аптеките в пакетчета от по 10 грама – точно количеството необходимо за разтвор в 0,2 литра вода.

Стъпка 3. Подготовка на почвата необходима за отглеждането на разсад

Успехът на процеса на разсаждане на младите растения зависи от голяма степен от почвата, в която те ще растат. Грешно е да се мисли, че младите растения не изискват много хранителни вещества. Всъщност те се нуждаят от достатъчно, въпреки че не трябва да се прекалява. Особено важно е, че хранителните вещества трябва да бъдат в лесно усвоима форма, тъй като младите растения имат слабо развита коренова система.

Идеалната почвена среда включва следните характеристики:

  1. Богата на всички необходими хранителни елементи.
  2. Създава правилен воден и въздушен режим за растенията.

За постигане на тези условия се препоръчва използването на смес, която съдържа обогатена и рохка горопочвена почва. Такава смес може да се приготви, като се смесват равни части (1:1) прегорял оборски навоз и почва.

Важно е да се избягва взимането на почва от градината, тъй като тя може да съдържа патогени, причинители на различни растителни болести.

Най-подходяща е чимовата пръст, която идва от затревени участъци. Ако почвата е глинеста и тежка, може да се добави и чист речен пясък в съотношение 1:1:1. Ако почвата е бедна, количеството на органичния тор може да бъде увеличено до съотношение 2:1:1. Понякога се добавя и торф, за да се постигне желаната рохкавост на почвата, като съотношението на смеската може да бъде 1:1:1:1 или 2:1:1:1.

Всички компоненти на сместа трябва предварително да бъдат пресяти, за да се отстранят корени, камъни и други големи частици. Сместа може да се смесва по време на пресяването, например чрез използване на лопата – една лопата тор, една лопата пръст и една лопата пясък. Това не изключва допълнителното размесване на сместа под ситото.

Приготвянето на сместа трябва да се прави предварително, поради факта, че през зимата почвата е много влажна или замръзнала. Идеално е сместа да се приготви през август или септември, преди да настъпят неподходящите условия за работа по този процес.

Сместа трябва да се съхранява на сухо и да е покрита с найлоново платно, за да запази влагата и качествата си.

Когато сместа е готова и правилно съхранена, можете да я използвате като подложка за разсада, след като добавите необходимите хранителни добавки, като например суперфосфат, калиев сулфат и амониева селитра в подходящи количества. Този подготвен хранителен субстрат може да се разстила в парника или сандъчета, с дебелина от 15 см. Когато постигнете желаната температура, можете да засеете разсада в него.

Стъпка 4. Определяне на Сроковете за Сеитба на семената

Определените срокове за сеитба на разсад зависят от няколко фактора и целта на отглеждането, било то ранно, средно ранно или късно. Ето някои общи насоки за определяне на сроковете за сеитба:

  1. Климатични Условия: Сроковете за сеитба се определят на базата на климатичните условия в региона, включително замразителни студени и колко бързо почвата и въздухът се затоплят. Трябва да знаете, кога в региона ви преминава опасността от късни пролетни замразявания и кога става подходящо за отглеждане на разсад.
  2. Вид Зеленчуци: Различните видове зеленчуци имат различни изисквания по отношение на температурата и времето за отглеждане на разсад. Например, доматите изискват поне 10 градуса.
  3. Локални Условия: Вашият регион и конкретната градина могат да имат уникални характеристики, като наличие на естествена защита от студените ветрове или по-бързо затопляне на почвата. Тези условия трябва да бъдат взети предвид.
  4. Данни от Метеорологични Наблюдения: Информацията от дългогодишни метеорологични наблюдения и метеорологичните станции може да предостави ценни данни за времето в региона ви и да помогне за определение на сроковете за сеитба.

Когато определите времето за сеитба, трябва да вземете предвид и времето, необходимо за отглеждане на разсада до засаждане на открито. Например, разсад за домати може да бъде готов за засаждане след 60-65 дни.

Обаче е важно да се има предвид, че прекомерно ранната сеитба може да доведе до замразяване на разсада, който е нежен и уязвим към студените. Трябва да бъдете внимателни при определяне на сроковете за сеитба и да се съобразите с конкретните условия в региона си.

Стъпка 5. Засяване на семената от домати

Засяването на семената може да стане лесно, като ги разпръснете и леко ги покриете с почва. Този метод е най-лесен, но често доводи до неравномерно разпределение на семената, като много от тях се настаняват на едно и също място. Редката сеитба, от друга страна, изисква повече площ, но предоставя по-равномерно разпределение на растенията.

Препоръчителното количество семена за разсад зависи от видовете зеленчуци, като например за домати се препоръчва 3 гр. на квадратен метър.

Най-доброто решение е да се използва редова сеитба. За да я постигнете без да имате специална редосеялка, можете да следвате следните стъпки:

  1. Напълнете контейнерите (сандъче, торфени саксии, пластматови скасии, пластмасови чаши, кутии за извара, плитки кутии) с подготвена влажна почва
  2. Подгответе почвата, като я изравните и леко я притъпквате с дъска, за да създадете равна повърхност.
  3. Очертайте редовете, като използвате ръба на летва. Поставете ръба върху почвата и притиснете леко, за да създадете контура на първия ред. След това, на разстояние от 4-5 см, очертайте следващия ред и така нататък.
  4. След като сте очертали редовете, по тях разпределете семената, след което ги покрийте с приготвената почвена смес и леко я притъпквайте. Дълбочината на сеитбата трябва да бъде според препоръките за видовете зеленчуци, най-често около 1,5-2 сантиметра.

Този метод на редова сеитба осигурява равномерно разпределение на семената и позволява на растенията да растат с по-къси и по-здрави стъбла, което ги прави по-устойчиви и по-лесно управляеми.

Проверявайте влажността на почвата всеки ден. Когато изсъхне, напръскайте обилно със спрей. В случай на прекомерна влажност – отворете капака (ако има такъв) и изчакайте да изсъхне. Понякога високата влажност води до образуване на мухъл по повърхността на почвата. 

Първите издънки на доматите се появяват след 3-4 дни при температура на надземния въздушен слой 25-28 °C, при 20-25 °C – след 5-6 дни, при 10-12 °C – 12-15 или повече дни след сеитбата.

Разсад домати
Разсад домати

Стъпка 6. Грижа за разсада от домати

Осветление

Отглеждането на разсад от домати е невъзможно без добро осветление! Ето защо, след появата на разсад, поставете саксиите с разсад на най-светлия перваз на прозореца. През февруари – началото на март във всеки случай няма да има достатъчно светлина за разсада, затова, ако е възможно, използвайте допълнително осветление с флуоресцентни лампи.

Влажност и поливане

Младите разсад трябва да се държат при висока, почти екстремна влажност, сушенето е неприемливо. Ето защо не бързайте незабавно да премахнете филма (стъклото) от контейнера за разсад. Отворете го малко всеки ден, така че разсадът да свикне с чистия въздух, но в същото време да остане в „оранжерията“. След 1-2 седмици подслонът може да бъде напълно премахнат.

Разсадът на домати, растящ под филма у дома, може да не се нуждае от поливане дълго време. Погледнете състоянието на почвата: не засаждайте блато, но в същото време не позволявайте на горния слой да изсъхне (докато корените на кълновете са все още малки и са в горния слой на почвата, така че изсъхването това ще означава изсушаване на корените). 

Разсадът от домати трябва да се полива внимателно, под стъблото. За да не повредите кълновете, можете да използвате спринцовка (без игла) или пипета.

След отстраняване на филма честотата на поливане на разсад от домати трябва да бъде пропорционална на количеството топлина и светлина. С повишаване на температурата и удължаване на дневните часове, доматите започват да растат и „пият“ влагата от почвата по-бързо. Съответно почвата изсъхва по-бързо, поливането се изисква по-често.

Важно е младите домати да не се сушат. Често неопитни градинари се сблъскват с такава неприятност: вечер, когато се приберат от работа, забелязват, че разсадът им е напълно увиснал, въпреки че на сутринта все още изглеждаше съвсем нормално. 

Необходимо е да проверите разсада сутрин, когато все още няма горещо слънце. Ако забележите, че кълновете са почвата е суха, поливайте веднага. В противен случай по обяд слънчевите лъчи могат да изсушат все още слаби млади разсад.

Заливите също могат да бъдат опасни. Лошо е, че наводнените и изсушени разсад от домати могат да изглеждат еднакви: стъблата губят тургор, листата изсъхват. Виждайки такива симптоми, обърнете внимание на земята. Ако е мокро, в никакъв случай не добавяйте вода – съсипете разсада. Поставете контейнера за разсад на място, защитено от пряка слънчева светлина, не поливайте, докато земята не изсъхне. В бъдеще коригирайте броя на поливанията.

Студените первази в комбинация с влажна почва са особено вредни за младите доматени кълнове. Ето защо поливането вечер (през февруари-април) не се препоръчва. През нощта температурата може да падне значително, кълновете ще замръзнат и ще започнат да боледуват.

Свеж въздух

Веднага щом има топъл, безветрен ден, изнесете разсада на чист въздух: на балкона, на улицата или просто отворете прозореца. Дори през март, в слънчев ден, температурата навън може да достигне до 15-20°C! Ако такъв ден съвпадна с появата на издънки – голям късмет! 

Извадете кълновете, за да ги попечете на слънце. Факт е, че на първия ден след покълването доматените кълнове са защитени от UV лъчи, което ги предпазва от изгаряне. Такива кълнове от ранна детска възраст ще бъдат устойчиви на топлина, закелени и могат редовно да се „разхождат“ на слънце.

Ако не сте имали време да извадите разсада на слънце през първия ден, тогава вече не е възможно да направите това след 1-2 дни – вроденото закаляване е изчезнало. В този случай ще трябва постепенно да привикнете кълновете към слънцето. 

Първият ден – 5 минути са достатъчни. След това всеки ден можете да увеличавате продължителността с още 5 минути.

Разсадът от домати, който се излага всеки ден на слънце (в двора), към момента на засаждане, бързо наваксва растежа с този разсад, който е бил засят месец по-рано, но е бил държан на перваза на прозореца зад стъкло и без осветление.

Торене на разсада

Разсада се нуждае от наторяване 2-3 седмици след първите издънки. В бъдеще торовете ще трябва да се прилагат всяка седмица. Най-добре е да използвате естествени органични торове, като оборски тор или трева. От закупените добри са специализираните торове на базата на гуано, хуминови торове, биохумус и др. Подхранвайте разсада с половината от дозата, посочена за конкретния тор.

Стъпка 7. Пикиране (преместване в самостоятелни съдове, саксии)

Първите истински листа на доматените кълнове се появяват на 7-10-ия ден. На тази възраст, ако семената са били засети твърде близо в един съд, може да вземете разсада в отделни чаши. Въпреки факта, че доматите понасят добре трансплантацията, това трябва да се направи внимателно. Пресадете кълнове с буца пръст върху корените. 

Домати готови за пикиране

Някои градинари съветват да прищипвате централния корен на доматения разсад при бране. Въпреки това не препоръчваме да правите това – корените във всеки случай, дори и при най-точната трансплантация, все още са повредени. Освен това не е необходимо да наранявате растението. Освен това може да бъде вредно: прищипването до 1/3 от корена ще забави развитието на разсад за 1 седмица

Стъпка 8. Засаждане на разсад от домати

Разстоянието между доматите в оранжерия зависи от сорта на доматите.

За доматите е добра плодородна градинска почва (чернозем), смесена с торфена почва „Универсална“ или „За зеленчуци“ в съотношение 1: 1.

Засяване на разсад домати

Засаждането на разсад от домати за постоянно пребиваване е най-добре да съвпадне с хладен, спокоен и облачен ден. Засадете разсада, задълбочавайки централното стъбло на няколко сантиметра. След няколко дни по заровеното стъбло ще започнат да се образуват допълнителни корени. Като цяло кореновата система ще стане по-мощна и по-силна.

След засаждането поливайте доматения разсад с топла вода и изчакайте реколтата!

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *