сортове краставици
| |

Сортове краставици за оранжерия

С все по-голям брой хора се заемат с отглеждането на краставици в оранжерии. В началото на този процес, мнозина задават следните въпроси: Кои са подходящите сортове краставици за култивиране в оранжерия? Какъв е размерът на плодовете им, каква големина имат, и каква е тяхната устойчивост срещу болести? Ще отговорим на основния въпрос: Кои сортове краставици са подходящи за оранжерия.

Подходящите сортове краставици за оранжерия са Сандра, Гергана, Тести Гриин, Джазер, Тереза, Тони. Тези сортове са най-често срещаните, като от тях най-разпространен е Гергана, но има и други, които е възможно да отглеждате в оранжерия.

СортВидЗасяванеВегетационен периодУстойчивост
Сандра F1хибрид15 март – 15 април57-60 дникраставична мозайка и брашнеста мана
Гергана F1хибрид15 март – 15 април57-60 дникраставична мозайка и брашнеста мана
Тести грийн F1хибрид30 април – 15 май55-63 днибрашнеста и обикновена мана
Джазер F1хибрид15 февруари – 15 април56-60 дникраставична мозайка, краста, брашнеста мана, листни петна
Тереза F1хибрид15 март – 15 април55-60 днибрашнеста мана
Тони F1хибрид15 март – 15 април55-60 днибрашнеста мана
Таблица с харектеристики на сортове краставици за отглеждане в оранжерия

Сандра F1

Краставиците сорт „Сандра“ са български, хибриден сори и са изключително популярни за отглеждане както на открито, така и в оранжерии, поради високия им добив и ранно узряване.

Производителите на дългоплодни краставици в оранжерии предпочитат семената на този сорт, който е от женски тип. „Сандра“ има силно развитие и достига до високи размери. Плодовете са цилиндрични, с тъмнозелен цвят и блясък, с дължина от 30 до 35 сантиметра и средно тегло от 330 до 350 грама. Този сорт е изключително добивен, с дълготрайност и отлични вкусови качества. Важно е да се отбележи, че „Сандра“ е устойчив на обикновената краставична мозайка и е почти нечувствителен към брашнестата мана. Краткият му вегетационен период, в рамките на 57-60 дни, и релативната му устойчивост към променливи температури го правят подходящ за отглеждане както в оранжерии, така и на открито.

За успешно отглеждане на „Сандра“ се препоръчва разсадно засаждане върху подходящи структури, но също така може да се засява и директно в почвата.

Ето някои основни указания за отглеждането:

  • За ранно производство в оранжерии, засяването на семената се извършва през февруари или март.
  • За директната сеитба на открито, семената се поставят след като премине опасността от замръзване, около средата на април.
  • При ранното оранжерийно производство, пикирането на разсада се извършва през март или април.
  • При целогодишното отглеждане, пикирането на разсада се прави около един месец след засяване.
  • Препоръчително разстояние между растенията е около 30 до 50 сантиметра, а между редовете – около 120 см.
  • Сеитбената норма варира в зависимост от метода на отглеждане: около 80-100 грама на декар за оранжерийно производство и 150-250 грама на декар за директна сеитба.
  • Очакван среден добив е около 12-13 тона на декар.
  • Един грам семена на съдържа приблизително 30-32 броя семена.

Гергана F1

Този български сорт краставици е известен с изключителните си вкусови качества и се цени от всички любители на този зеленчук.

„Гергана“ е ранен и високодобивен сорт със силно развито растение. Плодовете са удължено-цилиндрични, достигащи дължина от 28 до 30 сантиметра и средно тегло около 330 грама. Те са без горчивина и имат тъмнозелена повърхност с блясък и рядко разположени брадавици. Сортът „Гергана“ е толерантен на краставична мозайка и слабо чувствителен към брашнестата мана. Той не се влияе значително от рязки температурни промени.

Вегетационният период на този сорт е кратък и се простира в рамките на 57-60 дни след поникването на семената. Той е подходящ както за отглеждане на открито, така и в полиетиленови оранжерии.

Ето някои детайли относно засяването и отглеждането на „Гергана“:

  • Сеитбената норма е около 120-130 грама на декар за оранжерийно производство и 150-250 грама на декар за открито.
  • Разсаждането на готовия разсад се извършва на разстояние от 100 сантиметра между редовете и 60 сантиметра между растенията.
  • Очакваният среден добив е около 12-13 тона на декар.
  • Всяка грам семена на „Гергана“ съдържа приблизително 30-32 броя семена.
  • Този сорт е произведен в България и се отличава с българско произходност.

Този сорт краставици „Гергана“ представлява отличен избор за зеленчуковите производители и градинари, които ценят качеството и вкуса на своите краставици.

Тести грийн F1

Този японски хибриден сорт краставици се отличава не само със своите невероятни вкусови качества, но и с изключителната си устойчивост към различни видове болести.

„Тести грийн F1“ е ранен сорт с висок добив и е със сходен начин на отглеждане и резитба като българският сорт „Гергана“. Главните предимства на този хибрид са неговата изключителна устойчивост към брашнеста мана, висока толерантност към обикновената мана и съпротивителност към високи температури. Тази устойчивост гарантира дълъг период на плододаване и го прави подходящ за отглеждане през пролет и лято. Плодовете са тъмно зелени, гладки, с малки бели бодлички, и са хрупкави с крехка консистенция. Препоръчително е беритбата да се извършва, когато плодовете достигнат размер 30х3 сантиметра.

Вегетационният период на „Тести грийн F1“ е 55-60 дни.

Ето някои указания за отглеждане на този сорт:

  • Сеитбата може да се извършва директно края на април или началото на май, или чрез разсад месец преди пренасянето на растенията на открито.
  • Дълбочината на сеитбата трябва да бъде около 2-3 сантиметра.
  • Разстоянието между растенията трябва да е 120/45-50 сантиметра, а сеитбената норма е около 180-200 грама на декар.
  • За поникването на семената, почвата трябва да има температура между 20 и 25 градуса по Целзий и поникването обикновено става за 5-7 дни.
  • Разфасовката на семената е в опаковки с по 25 броя семена, като всяка грам семена съдържа около 28-35 броя.

Този сорт краставици „Тести грийн F1“ е отличен избор за градинари, които ценят вкуса и качествата на своите краставици и искат да се радват на здрави растения, устойчиви към болести.

Джазер F1

Този сорт краставици е подходящ за професионални градинари и любители, и се отличава със своята многостранна устойчивост и вкусови качества.

„Джазер F1“ е партенокарпен сорт градинска салатна краставица, което означава, че може да произвежда плодове без опрашване, което го прави идеален за отглеждане както в оранжерии, така и на открито на конструкции или дори на земята. Този сорт започва да носи плодове рано и предоставя добър общ добив. Плодовете са тъмнозелени, гладки и с дължина от 20 до 23 сантиметра, със запазени шипчета. Те са резистентни на краставична мозайка, брашнеста мана и проявяват силна устойчивост към краста и летни петна.

Сроковете за засяване на „Джазер F1“ са следните:

  • На закрито: от 15 февруари до 15 април.
  • На открито: от 15 април до 15 юни.

Броят на растенията на декар зависи от начина на засаждане:

  • При разсад: 1400-1600 растения на декар.
  • При директна сеитба: 2200-2400 растения на декар.

Всяка опаковка на семената съдържа 20 броя семена.

„Джазер F1“ е отличен избор за градинари, които търсят устойчив сорт краставици с отлични вкусови качества и желаят успешно отглеждане както в оранжерии, така и на открито.

Тереза F1

„Тереза“ е салатен сорт краставици, който има моноекичен тип на цъфтежа, което означава, че образува и мъжки, и женски цветове, и може да се отглежда както в оранжерийни условия, така и на открито. Плодовете са с дължина между 26 и 28 сантиметра и средна маса около 300 грама. Този сорт е устойчив на брашнеста мана, като добивът му може да достигне от 6 до 7 тона на декар.

Сортът „Тереза“ е подходящ за отглеждане както на открито, така и под полиетиленови оранжерии.

Ето някои указания за засяването:

  • Сеитбената норма в оранжерии е около 120-130 грама на декар, а на открито – 150-250 грама на декар.
  • Разсаждането на готовия разсад се извършва на разстояние от 100 сантиметра между редовете и 60 сантиметра между растенията.
  • Очакваният среден добив е около 12-13 тона на декар, а добивът може да достигне 5-6 тона на декар.
  • Всяка опаковка съдържа 0,5 грама семена.

Този сорт краставици „Тереза“ е отличен избор за градинари, които искат да отглеждат качествени краставици с отлични вкусови характеристики и устойчивост на болести както в оранжерии, така и на

Тони F1

Този сорт краставици, описан като дребноплоден тип корнишон, е идеален за прясна консумация и консервиране. Плодовете са правилно цилиндрични, с тъмно зелен цвят и отличен вкус. Освен това, сортът е устойчив на брашнеста мана, което го прави подходящ за отглеждане както в оранжерии, така и на открито.

Ето някои указания за засяване на този сорт краставици:

  • Сеитбената норма е около 120-130 грама на декар, ако отглеждате в оранжерия, и 150-250 грама на декар, ако отглеждате на открито.
  • Очакваният добив е около 4-5 тона на декар.
  • Всяка грам семена съдържа приблизително 30-32 броя семена.
  • Разфасовката на семената е 1 грам.

Този сорт краставици е отличен избор за градинари, които ценят малките и вкусни корнишони за консумация и консервиране. С устойчивостта си на брашнеста мана този сорт е подходящ за успешно отглеждане в различни условия.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *