Видове оранжерии

Как да Изберем Оранжерия: съвети и препоръки

Ако сте градинар или просто обичате да отглеждате растения, оранжерията може да бъде отличен избор за вас. Тя ви позволява да отглеждате растения през цялата година, независимо от времето навън. Но как да изберете правилната оранжерия за вашите нужди?

Когато избирате оранжерия, вземете предвид нейния размер, материалите на конструкцията и покритието, които се използват, вентилацията и аксесоарите. Основните видовете оранжерии биват полиетиленови, стъклени и поликарбонатни. Изборът на вида оранжерия зависи от вашите нужди, бюджета и местоположението на вашата градина.

При избора на оранжерия, има някои важни характеристики, които трябва да вземете предвид. Те включват стабилност, издръжливост, удобство и надеждност. Оранжерията трябва да е стабилна, за да устои на сняг и вятър. Трябва да е издръжлива, за да не ръждясва и да не се разпадне след година-две. Освен това, трябва да е практична и удобна за използване.

Критерии по които да изберете оранжерията

Размер и форма
Първото, което трябва да определите, е размерът и формата на оранжерията. Това зависи от това какво точно планирате да отглеждате в нея, също така и от пространството, с което разполагате. Ако искате да отглеждате по-големи растения, ще ви трябва по-голяма оранжерия. Ако обаче планирате да отглеждате по-малки растения, може да се справите и с по-малко оранжерия.

Материали
Оранжериите могат да бъдат направени от различни материали, като стъкло, поликарбонат, фолио и др. Важно е да изберете материал, който да отговаря на вашите нужди и да бъде устойчив на атмосферните условия.

Вентилация
Добрата вентилация е много важна за оранжерията. Това позволява на растенията да получават достатъчно въздух и да се предотвратява появата на плесен и гъбички. Затова е препоръчително да изберете оранжерия, които имат вентилационни отвори или прозорци.

Цена
Цената на оранжерията може да варира значително в зависимост от размера, формата и материала, от който са направени. Важно е да изберете оранжерия, които да отговарят на вашите нужди и бюджет.

Материали за конструкцията на оранжерията

При избора на материали за конструкцията на оранжерията, имате няколко възможности. В тази част ще разгледаме най-често използваните материали: алуминий, стомана, пластмаса и дърво.

Алуминиева рамка

Алуминиевите оранжерии са леки, здрави и не ръждясват. Те са лесни за поставяне и не изискват голямо поддържане. Алуминиевите оранжерии могат да бъдат с различни цветове и размери.

Алуминиева Рамка за оранжерия

Предимства на алуминиевите оранжерии:

✔️Леки и здрави
✔️Не ръждясват
✔️Лесни за поставяне
✔️Не изискват голямо поддържане

Недостатъци на алуминиевите оранжерии:

❌По-скъпи от другите материали
❌Не са толкова издръжливи като стоманените оранжерии

Стоманена рамка

Стоманените оранжерии са издръжливи и могат да издържат на по-големи натоварвания от алуминиевите оранжерии. Те са по-евтини от алуминиевите оранжерии, но са по-тежки и по-трудни за поставяне.

Стоманена рамка за оранжерия

Предимства на стоманените оранжерии:

✔️Издръжливи
✔️Могат да издържат на по-големи натоварвания от алуминиевите оранжерии
✔️По-евтини от алуминиевите оранжерии

Недостатъци на стоманените оранжерии:

❌Тежки и трудни за поставяне
❌Могат да ръждясват

Пластмасова рамка

Пластмасовите оранжерии са леки и не ръждясват. Те са лесни за поставяне и не изискват голямо поддържане. Пластмасовите оранжерии могат да бъдат с различни цветове и размери. Обикновено от пластмаса се произвеждат мини оранжерии.

Предимства на пластмасовите оранжерии:

✔️Леки
✔️Не ръждясват
✔️Лесни за поставяне
✔️Не изискват голямо поддържане

Недостатъци на пластмасовите оранжерии:

❌По-скъпи от другите материали
❌Не са толкова издръжливи като стоманените оранжерии

Дървена рамка

Дървените оранжерии са естетични и могат да бъдат направени в различни размери и форми. Те са лесни за поставяне и могат да бъдат изградени с различни видове дърво.

Дървена рамка за оранжерия.jpg

Предимства на дървените оранжерии:

✔️Естетични
✔️Могат да бъдат направени в различни размери и форми
✔️Лесни за поставяне

Недостатъци на дървените оранжерии:

❌ Изискват голяма поддръжка

Материали за покритието на оранжерията

Когато става въпрос за избиране на материал за покритието на вашата оранжерия, има много опции на разположение. В тази секция ще разгледаме някои от най-популярните материали, които можете да изберете, и ще ви предоставим информация за техните предимства и недостатъци.

Полиетиленово фолио

Полиетиленът е един от най-евтините материали за покриване на оранжерии. Той е лек, лесен за монтаж и може да бъде намерен в различни цветове и дебелини. Въпреки това, той не е много устойчив на натоварване и не осигурява добра защита от UV лъчите. Той също може да се разтегне и да се скъса лесно.

Полиетиленово фолио за оранжерия

Стъкло

Стъклото е един от най-издръжливите материали за покриване на оранжерии. То осигурява добра защита от UV лъчите и е трайно. Въпреки това, стъклото е тежко и може да бъде счупено. Също така може да се счупи от градушки или други природни бедствия.

Поликарбонат

Поликарбонатът е издръжлив, лек и устойчив на натоварване. Той осигурява добра защита от UV лъчите и може да бъде намерен в различни дебелини и цветове.

Въпреки това, поликарбонатът може да се разшири и да се изкриви при високи температури. Той също може да се счупи при градушки или други природни бедствия.

Таблица с предимства и недостатъци на раразличните материали за покритие на оранжериите

МатериалПредимстваНедостатъци
Полиетиленово фолио✔️eвтин
✔️лесен монтаж
✔️лесна подмяна
❌Неустойчив на големи натоварвания
❌не досатъчно издръжлив на UV лъчи
Стъкло✔️Висока трайност
✔️издръжлив на UV лъчи
✔️натурален продукт
✔️добър външен вид
❌ниска топлинна изолация
❌тежко
❌опасност от нараняване при счупване
❌труден монтаж
Поликарбонат✔️висока издръжливост на натоварване
✔️лек
✔️ осигурява добра защита на растенията от UV лъчи
❌ по-висока цена

Размери на оранжерията

Правилният размер на оранжерията е от решаващо значение за успешното отглеждане на растенията ви. При избора на размерите на оранжерията е важно да вземете предвид какви растения ще отглеждате и колко място имате на разположение.

Размери на оранжерия
Размери на оранжерия

Ето някои от оптималните размери на оранжериите за различни нужди:

  • 3×6 и 3×9 метра: Този размер е идеален за средни градини и позволява отглеждането на голям брой растения. Той е подходящ за отглеждане на зеленчуци, плодове и цветя.
  • 3×3 метра: Този размер е подходящ за по-малки градини и позволява отглеждането на по-малко количество растения. Той е подходящ за отглеждане на зеленчуци, плодове и цветя.
  • Ширина B=2 метра: Този размер е подходящ за отглеждане на малки растения като лук, моркови и магданоз.
  • Ширина B=4 метра: Този размер е идеален за отглеждане на големи зеленчуци като тикви и дини.
  • Ширина B=5 метра: Този размер е подходящ за отглеждане на плодни дръвчета и големи зеленчуци като тикви и дини.
  • Ширина B=8 метра: Този размер е подходящ за отглеждане на големи количества зеленчуци и плодове.

При избора на размерите на оранжерията е важно да вземете предвид и височината на оранжерията. Средностатистическият човек е висок 1,7-1,8 метра. Следователно, за да се чувствате комфортно в оранжерията, височината й трябва да е поне 1,9 метра.

Високите оранжерии позволяват отглеждането на големи растения като дръвчета и лозя, докато по-ниските оранжерии са подходящи за отглеждане на по-малки растения като зеленчуци и цветя.

Предлагаме ви да изберете размера на оранжерията спрямо нуждите и предпочитанията си. Това ще ви помогне да получите най-добрите резултати от отглеждането на растенията ви.

Форма на оранжерията

Оранжериите имат различни форми, като дъгови, фронтови, с двускатен покрив, пирамида и други. Изборът на форма зависи от няколко фактора, като предназначението на оранжерията, размера на градината, бюджета и личните предпочитания.

Форми на оранжерии
Форми на оранжериите

Форма 1 – дъгообразна оранжерия

Дъговите оранжерии имат извит покрив и вертикални стени. Те са подходящи за малки градини, тъй като заемат по-малко пространство в сравнение с другите форми. Те са икономични и лесни за монтаж, но не са толкова стабилни като другите форми.

Форма 2 – оранжерия „Капчица“

Тези оранжерии имат формата на капка. Имат добра издръжливост на натоварване. Снегът се задържа рядко върху оранжерията, а ако се задържи, натоварването се разпределя равномерно върху вертикалните рамки.

Форма 3 – оранжерия с двускатен покрив

Оранжериите с двускатен покрив са традиционни и често срещани. Те са подходящи за градини с по-голям размер и могат да издържат на по-тежки натоварвания от дъгообразните оранжерии.

Форма 4- оранжерия с едноскатен покрив

Този тип оранжерии са подходящи за монтаж до съществуваща постройка, което позволява улеснено обслужване на оранжерията.

Как да изберете правилната форма на оранжерията

За да изберете правилната форма на оранжерията, трябва да вземете предвид размера на градината, предназначението на оранжерията и личните си предпочитания. Ако имате малка градина, можете да изберете дъгова или пирамидна оранжерия.

Вентилация

Правилната вентилация е от съществено значение за здравето на растенията в оранжерията. Ако няма достатъчно вентилация, това може да доведе до натрупване на влага и появата на плесени, което може да навреди на растенията. С други думи, вентилацията е ключов фактор за поддържане на здравето на растенията в оранжерията.

Оранжерията с вградени вентилационни отвори и прозорци са много полезни, тъй като те могат да регулират температурата и влажността в оранжерията. Те също така могат да помогнат за предотвратяване на появата на плесени и други заболявания.

Ако изберете оранжерията без вградена вентилационна система, можете да инсталирате вентилационни отвори или да използвате вентилатори, за да осигурите достатъчно вентилация. Вентилаторите могат да помогнат за циркулацията на въздуха в оранжерията и да предотвратят натрупването на влага.

Важно е да имате предвид, че вентилацията не трябва да бъде прекалено силна, тъй като това може да доведе до прекомерно изсушаване на растенията. Вместо това, трябва да се стремим към баланс между достатъчна вентилация и подходяща температура и влажност в оранжерията.

Външен вид

Когато избирате оранжерия, външният им вид е много важен. Той не само ще определи външния вид на вашата градина, но и ще влияе на функционалността на оранжерията.

Красива оранжерия

При избора на външния вид на оранжерията, трябва да вземете предвид материалите, размерите, формата и цветът на оранжерията.

Цветът на оранжерията е важен фактор при избора й. Трябва да изберете цвят, който ще се хармонизира с външния вид на вашата градина и ще я направи по-приятна за окото

Цена

Когато избирате оранжерия, цената е един от най-важните фактори, които трябва да вземете под внимание. Цените на оранжериите могат да варират в голям диапазон, в зависимост от размера, материалите, качеството и други фактори.

Ако имате ограничен бюджет, можете да намерите достъпни оранжерии от полиетилен или поликарбонат. Тези материали са по-евтини от стъкло или алуминий и са достатъчно здрави, за да издържат на времето. Въпреки това, трябва да знаете, че тези оранжерии могат да бъдат по-малко ефективни при задържане на топлината, което може да повиши разходите за отопление през зимата.

Ако имате по-голям бюджет, можете да инвестирате в по-качествени оранжерии от стъкло или алуминий. Тези материали са по-здрави и ефективни при задържане на топлината, което може да намали разходите за отопление през зимата. Въпреки това, те са по-скъпи от полиетилен или поликарбонат.

Когато избирате оранжерия, трябва да вземете под внимание не само началната цена, но и рентабилността на инвестицията. По-качествените оранжерии може да имат по-висока цена, но те могат да Ви спестят пари в дългосрочен план, като намалят разходите за отопление и удължат живота на растенията Ви. Въпреки това, трябва да се уверите, че инвестицията ще бъде рентабилна, преди да вложите парите си.

Допълнителни Аксесоари и Опции

Ако сте решили да закупите оранжерия, трябва да знаете, че можете да поръчате допълнителни аксесоари и опции, които да направят вашата градина още по-привлекателна и функционална.

Ето някои от опциите, които може да разгледате:

Автоматични отварящи се прозорци

Ако не желаете да се занимавате ръчно с отварянето и затварянето на прозорците на вашата оранжерия, можете да поръчате автоматични отварящи прозорци. Те са особено полезни през лятото, когато температурите могат да достигнат високи стойности и е необходимо да се осигури достатъчно вентилация в оранжерията. Важно е да се отбележи, че тези прозорци се предлагат само за поликарбонатни оранжерии.

Автоматична вентилация

Осветителни тела

Ако планирате да отглеждате растения през зимата или в райони с по-малко слънчева светлина, може да поръчате осветителни тела за вашата оранжерия. Те могат да осигурят необходимата светлина за растежа на растенията и да ги поддържат здрави и силни.

Стелажи

Оранжерийните стелажи могат да ви помогнат да организирате пространството в оранжерията и да увеличите капацитета им. Те са идеални за поставяне на градински инструменти, саксии или други аксесоари.

Засенчваща мрежа

Ако живеете в район, където лятото е много горещо, може да поръчате засенчваща мрежа за вашата оранжерия. Тя ще предостави необходимата защита от слънцето и ще осигури по-подходящи условия за отглеждането на растенията.

Дървена пътека

Дървената пътека е прекрасен допълнителен елемент, който може да се впише идеално във всяка оранжерия, независимо от нейния размер или стил. Изработена от висококачествено дърво, тази пътека ще предостави усещане за природата и топлина във вашия оранжерия.

Приложение

Оранжериите са изключително полезни за отглеждане на растения и зеленчуци. Ето някои от приложенията на оранжериите:

  • Оранжериите са идеални за отглеждане на растения, които не могат да се отглеждат на открито поради високите температури или ниските температури. В оранжерията, можете да контролирате температурата и влажността, което позволява на растенията да растат по-добре.
  • Оранжериите могат да бъдат използвани за отглеждане на зеленчуци през цялата година. Това е особено полезно, ако искате да имате свежи зеленчуци през зимата, когато те не са налични на пазара.
  • Оранжериите могат да бъдат използвани за отглеждане на растения, които не могат да бъдат отглеждани на открито поради наличието на вредители. В оранжерията, можете да контролирате наличието на вредители и да предотвратите техните вредни действия върху растенията.
  • Оранжериите могат да бъдат използвани за отглеждане на растения, които изискват специални условия за растеж, като например висока влажност или специална почва. В оранжерията, можете да създадете идеалните условия за растеж на такива растения.
  • Оранжериите могат да бъдат използвани за отглеждане на растения, които се използват за декорация на дома или градината. В оранжерията, можете да създадете красива зелена зона, която ще придаде уют и красота на вашата градина или дом.

Защо да Изберем Оранжерия

Ако искате да отглеждате своите растения през цялата година и да се наслаждавате на домашно отгледани зеленчуци и плодове, то оранжерията е перфектното решение за вас. В следващите няколко параграфа ще ви представим няколко причини защо да инвестирате в оранжерия.

✔ Оранжерията е инвестиция във вашия градински бизнес

Оранжерията може да бъде инвестиция във вашия градински бизнес, като ви позволява да отглеждате култури, които не могат да се отглеждат на открито. Това включва ранно отглеждане на зеленчуци и плодове, както и продължаване на реколтата през по-хладните месеци на годината.

✔ Оранжерията предпазва растенията от вредители и болести

Оранжерията предпазва растенията от вредители и болести, които могат да унищожат вашата реколта. Това е особено важно, ако искате да отглеждате био зеленчуци и плодове, защото оранжерията ще предпази растенията от вредителите и болестите, които могат да се появят в градината.

✔ Оранжерията предоставя оптимални условия за растеж на растенията

Оранжерията предоставя оптимални условия за растеж на растенията, като топлина, влажност и светлина. Това е особено важно за растенията, които не могат да се отглеждат на открито през цялата година. Оранжерията също така предоставя защита от силни ветрове, градушки и други неблагоприятни атмосферни условия.

✔ Оранжерията ви позволява да отглеждате разнообразие от култури

Оранжерията ви позволява да отглеждате разнообразие от култури, включително зеленчуци, плодове, цветя и подправки. Това ви дава възможност да се насладите на свежи продукти през цялата година и да се забавлявате с различни култури.

✔Оранжерията е удобна и лесна за използване

Оранжерията е удобна и лесна за използване, като ви позволява да контролирате условията за отглеждане на растенията и да ги поддържате в оптимално състояние. Това ви позволява да се насладите на повече успехи в отглеждането на растенията и да имате по-голям

Subscription Form

Абонирайте се за нашия email бюлетин за да получавате актуална, интересна и полезна информация!

Подобни статии

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *