как се събират и съхраняват семена на домати
| |

Как се Събират и Съхраняват Семена от Домати

При отглеждането на домати не е необходимо всеки сезон да купувате семена от магазина. Семената може да се събират и от вашата собствена продукция. Процедурата е проста, но трябва да знаете стъпките и да следвате някои правила за съхранение. Така няма да е нужно да търсите любимите си сортове домати преди сезона за производство на разсад. Научете как да събирате и съхранявате семена от домати с нашата статия.

Предимства и недостатъци от използването на собствени семена

Предимства на домашните семена:

✔ Увереност в качествените характеристики на доматите, които ще растат в градината ви
✔ Удобството да съберете толкова семена, колкото са ви необходими за засаждане през следващия сезон
✔ Екологична чистота на семената
✔ Възможност за запазване и размножаване на редки сортове домати, които рядко се продават или вече не се предлагат
✔ Спестяване на парични средства
✔ Дълъг срок на годност. При правилно съхранение, събраните семена запазват своите сортови характеристики и кълняемост дълги години

събиране на семена
събиране на семена

Недостатъците свързани със самостоятелното събиране на семена от домати у дома са:

❌ Отделяне на определено време и усилия за обработка на плодове.
❌ Не винаги е възможно да се запазят всички сортови характеристики на доматите.
❌ Хибридните сортове не запазват качествата на родителските растения.

Как да събираме семена от домати

Прибирането на семена от домати е много лесно. Дори начинаещ градинар ще се справи с това

Избор на доматено растение

За да се съберат здрави и висококачествени семена за разсад, е необходимо правилно да изберете майчиния корен, от който ще се съберат плодове. Растението трябва да има следните характеристики:

○ развито, мощно и добре оформено стъбло;
○ типична зеленина без следи от деформации;
○ липса на признаци на заболяване и следи от увреждане от насекоми;
○ наличие на плодове върху двете долни съцветия

По-добре е да изберете 2-3 подходящи растения за размножаване и да събирате семена от тях по отделно. Това е допълнителна мярка за безопасност, която ще предотврати генетични повреди и евентуални инфекции в отделните растения. За да маркирате избраните храсти, използвайте импровизирани материали като колчета, парче плат или маркер.

Избор на правилните плодове

Периода на събиране на семената е от голямо значение. Той зависи от сорта на доматите:

○ ранни узрели сортове – втората половина на юли;
○ средни и къснозреещи сортове – края на август.

Точните дати се определят от сорта и състоянието на растенията. Регионът, в който се отглеждат домати, времето и условията на отглеждане (оранжерия, открит терен) също се вземат предвид.

Домати-за-семена
Домати-за-семена

Когато събирате семена, доматите се вземат от корена на върха на своята зрялост. Зелени или презрели плодове не са подходящи. Също така не се избират плодовете от първата или последната вълна. Доматите се отстраняват само от долните четки – първата или втората. Има две причини за това:

○ ранните цветове са по-малко склонни да се опрашват от други сортове. Това увеличава производството на семена от желания сорт;
○ растението влага максималното количество хранителни вещества и жизненост в плодовете от долния слой. Това гарантира по-високо качеството на семената

Също така, при избора на плод, той се проверява за съответствие с характеристики на сорта:

○ размер;
○ форма;
○ оцветяване.

Внимание!!! Изборът на най-големите и зрели домати за размножаване е голяма грешка. Размерът не е показател за качество. Плодовете растат гигантски произволно. Най-добрите кандидати за събиране на семена са средно големи домати. Впоследствие те ще дадат стабилна и висококачествена реколта.

За размножаване някои летни жители също избират неузрели домати, които придобиват обичайния цвят у дома. От такива плодове също ще дойде плод.

Отделяне на семената

Сега е време да започнете да отделите семената и да ги съхранявате. Необходимите средства за тази цел са:

○ остър нож;
○ плоска чиния или купа за рязане на домати;
○ стъклен буркан;
○ малка лъжица;
○ тензух или ситна цедка.

Всички инструменти се дезинфекцират предварително, а доматите се измиват в топла вода.

отцеждане на семена
Отделяне на на семена от домат

Как да съберем семена от домати:

○ Внимателно нарежете плода на 2-4 части. Вътре може да има месести прегради и желеобразна маса със семена.
○ Отделете семената и соковете върху чиния или ги почистете с лъжица в отделен буркан.
○ Останалата част от домата вече не ви е необходими. Може да я изхвърлите или поставите в купчината за компост.
○ Оставете съда със семената за следващия етап – ферментацията

Начало на ферментацията

Ферментацията е естествен процес. В природата се развива в падналите плодове. Има разрушаване на защитните черупки на семената. Така зародишът вътре разбира, че е дошъл моментът да се активира и да се подготви за покълване. Ето защо презрелите домати не са подходящи за размножаване.

Буркани със семена
Буркани със семена

Как да ферментирате доматени семена:

1. Отделете семената от пулпата и ги поставете в отделен стъклен или пластмасов съд. Емайлираните или алуминиеви съдове не са подходящи поради окислителни процеси.
2. Налейте малко вода в съд със семена, те трябва да престоят в него 2 дни. Точно през това време протича процесът на ферментация. Тогава се случва разрушаването на защитната обвивка на семената. Ако обвивката остане непокътната, тогава семената може да не покълнат.
3. След появата на мухъл върху повърхността на течността, тя трябва внимателно да се отстрани. Това е знак, че всичко върви добре.
4. Продължителността на ферментацията зависи от времето. В хладни дни процесът е бавен и може да отнеме 3-4 дни.
5. Разбърквайте течността от време на време, за да ускорите ферментацията.
6. Внимателно отцедете течността от съда, налейте малко течаща вода и разбъркайте добре семената.
7. Извършете бракуване на семена. Плуващите на повърхността семена са празни и не са подходящи за покълване. Трябва да съберете тези семена, които са потънали на дъното на съда. За избор на семена може да се използва физиологичен разтвор.
8. Изплакнете избрания материал под течаща вода, поставете го върху марля или цедка. В това състояние семената трябва да изсъхнат напълно.

Ако семената са събрани от месести и сочни плодове, тогава не е необходимо да се добавя допълнителна течност. Кашата е доста течна и процесът на ферментация ще върви добре без преварена вода.

Отцеждане

Отцеждане на семена от домати
Отцеждане на семена от домати

Процесът е прост и не отнема много време:

○ Изцедете горната част на течността с филм, отломки и празни семена.
○ Добавете чиста вода към контейнера и разбъркайте всичко добре.
○ Дайте време на семената да се утаят на дъното.
○ Вземете цедка или марля, сгъната на няколко слоя, прецедете съдържанието на съда през тях.
○ Изплакнете семената обилно под течаща вода.

Дезинфекция на семена

За да се увеличи имунитета на семената преди сушене, те трябва да се държат в дезинфекционен разтвор. Той ще убие патогените, които са се натрупали по външните черупки. Слаб разтвор на калиев перманганат ще направи това. В него измитите семена трябва да се държат 15 минути, като се разбъркват от време на време. След това семената трябва да бъдат извадени и оставени да изсъхнат.

семена в калиев перманганат
семена в калиев перманганат

Изсушаване на семената

След измиване и дезинфекция семената се нареждат на тънък слой или отделно върху дебел лист картон или тънко парче плат от естествени материали. Семената не трябва да се слепват, така че те ще изсъхнат по-бързо.

Не е препоръчително да използвате хартиени салфетки или кърпи за сушене. След изсушаване семената плътно прилепват към повърхността и се отделят с хартиени частици.

Пълният процес на сушене може да отнеме 5-7 дни. За да ускорите процеса, е по-добре да изберете топло, но засенчено място с добра вентилация. Семената не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина, това ще повлияе негативно на покълването. Семената се изсушават добре на маса или перваз на прозорец със северно изложение, където няма ярка светлина.

Как да разберем, че семената на доматите са изсъхнали? Трябва да станат ронливи и сухи. При докосване се появява звънлив звук, сякаш грахът се удря един в друг. Те не трябва да залепват за ръцете или един за друг.

Как се Съхраняват Семена от Домати

След изсушаване, семената трябва да се поставят в буркани, хартиени пликове, полиетиленови пликчета или платнени торбички. Те трябва да бъдат маркирани:

○ сорт
○ дата на събиране;
○ отличителни черти (корен 1 или корен 2).

Семената на доматите, подобно на други култури, не трябва да се съхраняват в съдове, в които могат да мухлясат. Правилно събраните и подготвени семена остават жизнеспособни най-малко 5 години.

Условия на съхранение

Как да съхраняваме набраните семена от домати? семената трябва да се поставят в тъмна и хладна стая, където температурата се поддържа постоянно на + 10 + 15 °C.

Подходящи съдове за съхранение:

✔ 1.Стъклени буркани, запарени и внимателно изсушени. В горната част на капаците се залепва етикет с името на сорта и датата на прибиране на реколтата.
✔ 2. торбички от памук или плат. След сортиране всички торбички се снабдяват с етикети с необходимите данни, след което се изнасят в хладно и тъмно помещение.
✔ 3. Восъчени хартиени торбички. Пише се името на сорта и датата на прибиране на реколтата.
✔ 4. Полиетиленови пликчета с цип. Специалната закопчалка създава плътност вътре, не пропуска влага и въздух. Можете да съхранявате семена в такива торбички само след пълно изсушаване. При най-малката влажност съществува риск от мухъл и загуба на целия посадъчен материал.

Съдове за съхранение на семена
Съдове за съхранение на семена

Неподходящи места за съхранение на доматени семена у дома:

❌ кухня. Стая с висока влажност, която се проветрява от време на време;
❌ хладилник. Вътре често се образува конденз поради честото отваряне на вратата. При такива условия семената могат да се съхраняват само във водоустойчива опаковка;
❌ апартамент, където температурата е висока през целия отоплителен сезон;
❌ стаи с прозорци с източно изложение. Постоянната ярка светлина влошава покълването на семената.

Спазвайки тези правила и изисквания, можете да спестите енергията на покълване и покълване за дълго време. Без тези условия семената губят посевните си свойства за няколко месеца, дори седмици.

Възможно ли е да се засади материал с изтекъл срок на годност

Често градинарите намират в кошчетата си дълго събрани семена, които лежат повече от 5 години. Безопасността на такъв материал е голям въпрос. Ако поддържате оптималната температура за домати и съхранявате семената в подходящ съд, след 5-6 години можете да получите кълняемост от около 60%. Дори семена от домати, които вече са били на повече от 10 години, се препоръчват за сеитба. Но поникването на такива екземпляри ще се случи по-късно, което няма да се отрази на състоянието на доматите и качеството на реколтата.

Ако семената са с изтекъл срок на годност, тогава трябва да се извърши щателно бракуване и масово засаждане, за да се определи качеството на семената. Ако повече от половината култури са покълнали, тогава материалът е подходящ за употреба.


Семената от доверени производители могат да осигурят кълняемост от 80% или повече. Опитните градинари обикновено не изхвърлят семената с изтекъл срок на годност. Можете да увеличите шансовете им за покълване, ако използвате стимуланти на растежа:

○ разтвор на пепел;
○ сок от алое;
○ янтарна киселина.

Накисването им ще помогне за увеличаване на кълняемостта на доматите. За това можете да използвате водороден прекис.

Как да го направим:

Накиснете семената непосредствено преди засаждане, като ги потопите в 3% разтвор на кислородна вода.
Дръжте семената в разтвора за 2-3 дни, докато се появят кълнове. Течността трябва само леко да ги покрива.

Засадете в земята, без да измивате семената. Кислородната вода върху външните черупки ще помогне за ускоряване на покълването, и ще стимулира растежа. Колкото по-стар е посадъчният материал, толкова по-дълго ще отнеме накисването му.

Възможно ли е да се събират семена от хибриди домати

Много градинари се изкушават да получат семена от хибридни сортове. На опаковките с такива домати винаги има маркировка F1. Това означава, че това е първото поколение хибриди, които са взели най-добрите качества от родителите си. Но проблемът на такива сортове е, че те не запазват своите характеристики (размера и формата на плода, размера на храста). На практика това дава неочаквани резултати като:

○ малки домати с кисел вкус;
○ слаби и болни растения;
○ непоникване на семената;
○ липса на цъфтеж и плодове.

Следователно за размножаване се използват само сортови растения. При тях събирането и съхраняването на семената става по план.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *