Плевели в тревата

Как да се отървем от плевели в тревата – ефективни методи за борба

Дори няколко глухарчета могат да развалят външния вид на моравата ви. Какво можем да кажем за гъсталаците от плевели в тревата, заради които дори не можете да я видите. Не трябва да оставяте ситуацията да се развие, защото има много ефективни методи за борба с плевелите.

Поддръжката на моравата изисква по-малко усилия и време в сравнение с грижата за цветна леха или алпийска градина. Всеки, който желае да има красиво място за релакс, бързо осъзнава, че поддържането му в отлично състояние не е толкова просто.

Изчистването на плевелите на тревния килим понякога изисква толкова усилие, че летните жители може да се замислят преди да засадят тревен покрив близо до дома си. Въпреки това не трябва да се отказвате от това удоволствие! Главното е редовно да обръщате внимание на своята морава.

Първо, нека определим кои растения развалят тревата. Най-често това са:

  • глухарче;
  • живовляк;
  • детелина;
  • едногодишна метлица;
  • лобода 

Пълзящите плевели също причиняват много проблеми: поветица, мокрица (врабчови чревца), кукувичата прежда, пришница и др.

Плевелите не само развалят външния вид на моравата, но и възпрепятстват развитието на култивирани треви, а също така се превръщат в убежище за вредители и носители на гъбични заболявания. Експертите все още търсят универсален продукт за борба с плевелите, който да работи при всякакви обстоятелства. Но жизнеността на тези растения е толкова голяма, че е много трудно да ги унищожите завинаги. Ето защо най-често летните жители просто ограничават разпространението на плевелите.

Плевелите са отлични показатели за здравето на почвата. Лютичето обича влажни почви, а пелинът обича сухи почви. Живовлякът вирее в тежка, плътна почва с висока киселинност. А мокриците и житната трева предпочитат леко кисела почва. Като забележите кои плевели растат във вашата морава, можете да предприемете стъпки за подобряване на почвата.

Методите за борба с плевелите могат да бъдат разделени на механични (агротехнически) и химични.

Премахване на плевели в тревата

Ако моравата ви е малка и има малко плевели, може да успеете да ги изчистите на ръка. Простото косене няма да даде бърз ефект, защото корените на растенията ще останат в земята и след няколко дни плевелът ще се прероди. Така че вземете добър инструмент за плевене и се захващайте за методична работа. Всяка мотика, остър нож, градинска вилица или лопата с остри ръбове е подходяща за процедурата. Удобно е да издърпвате пълзящите растения с гребло.

Можете също така да опитате специални инструменти за премахване на плевели, като лопати с тясно острие или плоски ножове. Но те са много по-скъпи и изискват определени оперативни умения.

За бележка! Косенето на плевели може да бъде ефективно, ако се прави редовно. Постоянното премахване на листата вреди на растението, за него става все по-трудно да възстанови надземната част и след известно време плевелът умира.

Хербициди срещу плевели на тревата

Хербицидите срещу плевели за моравата ще помогнат в случаите, когато плевелите са завзели района и не могат да бъдат контролирани с прости методи за борба с тях. Включените в препаратите химикали могат да имат продължителен или избирателен ефект.

пръскане на трева срещу плевели

Препарат срещу плевели в тревата

Много често препоръчван хербицид за борба с плевелите в тревата е Магнето. Използва се срещу едногодишни и многодишни плевели като: Абутилон, Бабинизъби, Великденче, Глухарче, Лайка, Лобода, Магарешки бодил, Паламида, Полски синап, Черно куче грозде, Щир.

Работният разтвор за пръскачка с обем 10л. се приготвя, като около 35 мл. от препарата се разтварят в 10 л. вода.

Хербицид Магнето топ

Особено ефективно е използването на хербициди по време на растежа на растенията: през пролетта и началото на лятото. Няколко дни преди процедурата спрете косенето на тревата. Изберете спокоен ден и третирайте моравата с продукти според инструкциите.

Избягвайте да пръскате върху мокра трева и пръскайте само суха за по-добър резултат. Не използвайте при температури над 25 градуса. След нанасяне изчакайте 24 часа, преди да полеете райграса, за да не отмийте препарата. Ако валежите започнат след пръскане, повторете процедурата след изсъхване на тревата.

След като нанесете необходимата доза хербицид, плевелите ще загинат заедно с корените и всичко, което трябва да направите, е да ги съберете. Но бъдете подготвени за факта, че особено упоритите растения ще трябва да бъдат третирани отново.

Химикалите за борба с плевелите в тревата могат да бъдат вредни за домашни любимци, така че дръжте домашните любимци далеч от тревата след третиране на района. Когато работите с хербициди, използвайте лични предпазни средства. Ще бъде възможно да косите тревата само няколко дни след третирането.

Как да се отървем от плевелите в тревата с помощта на народни средства

Ако използването на химикали не е подходящо за вас, народните средства за трева и плевели ще дойдат на помощ. Вярно е, че ще трябва да отделите време за приготвяне на смесите. Но вие ще сте сигурни, че моравата ви е безопасна за отдих.

домашен препарат за борба с плевели

Отличен препарат за премахване на плевели е оцетът и солта. За сместа вземете 5 с.л. оцет, 2 с.л. сол и 1 литър гореща вода. Комбинирайте съставките и, без да чакате препарата да изстине, поливайте плевелите. Резултатът ще ви изненада!

Можете също така да смесите лимонена киселина с оцет в съотношение 3:1. Или просто разредете оцет във вода в съотношение 1:2 и третирайте досадните плевели. За рецептите, описани по-горе, е по-добре да използвате 6 или 9% оцет.

Готварската сол също ще помогне за премахване на плевелите от тревата. Върху всяко растение поръсете по 1 с.л. без връх от сол и след известно време ще умрат. За борба с плевелите можете да използвате и медицински спирт или солна киселина, които трябва внимателно да се излеят върху всяко растение. Преди поливане е по-добре спиртът да се разреди с вода в съотношение 1:10.

Важно! Всяко народно лекарство за плевели на тревата трябва да се прилага точно върху плевелите, за да не се навреди на тревната площ и култивираните растения. Също така не забравяйте за мерките за лична безопасност.

Как да се справим с глухарчетата на тревата?

Заслужава да се спомене отделно за глухарчетата, които се отличават със своята жизненост и благодарение на парашутните си семена могат да се разпространяват на големи площи. В допълнение, кореновата система на растението понякога достига 60 см дължина, което позволява на плевела да оцелее при неблагоприятни външни условия.

глухарчета в тревата

Чудите ли се как да се отървете от глухарчетата от моравата си завинаги? За съжаление това едва ли е възможно. Но вие сте напълно способни да намалите броя на плевелите. Лек за глухарчета на тревни площи, като обикновена вряла вода, се оказа ефективен. Растенията трябва да се поливат няколко пъти на ден. Методът е доста жесток, но ефективен.

Друго ефективно и необичайно средство срещу глухарчета на тревата е горелка. Краткотрайното изгаряне на растения води до необратими промени в техните организми. Този метод трябва да се използва, като се вземат предвид мерките за пожарна безопасност. Но е по-добре да го замените с по-безопасни методи.

Превантивни мерки срещу плевели на тревата

Унищожаването на плевелите на тревата ще бъде неефективно, ако не се вземат превантивни мерки. Важно е правилното косене и подрязване на тревата и премахване на изсъхнали растения. Ако не е имало дъжд от дълго време, не забравяйте да поливате тревата, така че тревата да расте активно и да не позволява на плевелите да пробият гъстата й покривка. Няма да е излишно да подхранвате тревата с торове.

Ако забележите един плевел, внимателно отстранете растението, преди семената да са узрели и корените лесно да се изтръгнат от почвата. Отстранете пълзящите плевели с гребло.

В никакъв случай не трябва просто да хвърляте отстранените плевели на земята или да ги поставяте в компост, в противен случай те скоро ще се „преместят“ в леглата.

Вече знаете как да контролирате плевелите във вашата морава и можете да изберете ефективен метод, който е подходящ за вашия район.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *