rezitba na rozi

Резитба на Рози: Основни правила и схеми

Между градинарите се намират мнозина, които се наслаждават на отглеждането на рози в своите градини или близо до дома си, но за голяма част от тях правилната резитба на розите остава изключително сложен и загадъчен процес.

В природата розите редовно развиват нови силни издънки, които израстват от основата на храста. С появата на тези нови и енергични издънки, формирането на странични клони отслабва през следващите години, тъй като хранителните вещества от корените се насочват към младия растеж, а старите клони постепенно започват да изсъхват и умират – това е естествения, но продължителен процес на „подрязване“.

Целта на резитбата е да ускорим този естествен процес: чрез отрязване на старите, изсъхнали клони и да стимулираме растежа на здрави нови израстаци, а от там формирането на оптималния брой цветове за конкретното растение.

1. Основни правила при резитба на рози

Подрязването не е трудна задача, но поради различните размери на розите – от миниатюрни, високи едва 0,3 м, до внушителни увивни растения, достигащи 10-12 м височина, за да поддържаме тяхното здраве, свободно цъфтеж и желаните размери, използваме различни методи на подрязване. За всички видове рози обаче съществуват няколко общи принципа на подрязване.

Растежните пъпки на розата се намират в пазвата на листата. След като листата паднат, тези пъпки стават видими точно над белега на листата. Препоръчва се резитбата да се извършва възможно най-близо до растежната пъпка.

1. Важно е да използвате остри ножици или трион при подрязването, тъй като накъсаните срезове, направени с тъпи инструменти (1), могат да наранят клоните. Разрезът трябва да бъде направен на разстояние не по-голямо от 0,5 см от пъпката и да има лек наклон от нея (2).

Ако разрезът е направен по-високо, клонът може да умре (3); а ако е направен по-ниско, съществува риск да се наруши стъблото или да се допусне инфекция (4). Неправилният наклон на среза може да доведе до задържане на влага и последващото му загниване (5).

Срезове
Срезове

2. Изрежете до здрава тъкан. Ако сърцевината е кафява, отрежете клона до здрава бяла сърцевина

Резитба на рози
Резитба на рози

3. Подрязвайте до пъпка, разположена от външната страна на клона, за да не засенчвате центъра на короната. При рози с увиснали клони понякога е полезно да се отрежат някои от стъблата до пъпка, разположена от вътрешната страна на клона, за да се постигне вертикален растеж.

4. При мощни розови растения, често след резитба, от една пъпка започват да растат два или три издънки. Оставете една издънка възможно най-скоро, като премахнете всички останали. Не позволявайте повече от една издънка да расте на мястото на подрязване.

Премахване на ненужни издънки на мястото на подрязване
Премахване на ненужни издънки на мястото на подрязване

5. Напълно отрежете всички мъртви и болни стъбла (a), слаби и тънки израстъци (b). Те трябва да бъдат отрязани до нивото на почвата или до здраво стъбло. Ако две стъбла се пресичат, отрежете едното от тях под пресечната точка(и). Това не винаги е лесно да се направи при храстови или храстовидни рози, но ако е възможно, не позволявайте стъблата да се трият едно в друго или в опорите.

Резитба на рози
Резитба на рози

6. Поддържайте достатъчно разстояние между стъблата, за да позволите въздухопропускливост към короната и достъп на светлина до листата. Това намалява вероятността от болести като черни петна, брашнеста мана и ръжда, които се развиват при условия на застоял въздух.

7. Събере и изгорете отстранените растителни части, за да предотвратите разпространението на болестта.

Ако не знаете към коя група принадлежат закупените от вас рози и как да ги обработвате, подрязвайте ги, като следвате общите принципи. А през следващото лято по естеството на цъфтежа им ще определите към коя група принадлежат и ще извършите съответната резитба. Методите за подрязване могат да варират донякъде в зависимост от почвените и климатичните условия и с опит ще научите как да ги прилагате в зависимост от условията на вашия район.

2. Премахване на издънки

Много рози се присаждат върху подложка, избрана от диви видове. През целия вегетационен период издънките се появяват под мястото на пъпкуване. Това са коренови издънки на подложката, които могат да отслабнат и в крайна сметка напълно да заменят присадения сорт. Те се преброяват веднага щом се появят.

Премахване на коренови издънки
Премахване на коренови издънки

Проследете откъде идва кореновата издънка и я отстранете до основата (на снимката вдясно). Никога не подрязвайте на нивото на почвата – това само стимулира образуването на нови издънки от подлежащите пъпки (на снимката вляво).

Премахване на издънки
Премахване на издънки

При стандартните рози, присадени достатъчно високо над почвата, издънките могат да растат под мястото на пъпкуване. Както корените, внимателно ги отчупете или подрежете с остър нож.

3. Кога се режат розите

Различните групи имат малко по-различно време за резитба, което ще разгледаме по-подробно в съответните раздели.

3.1 Зимна резитба

Зимното подрязване (в средните и северните райони подрязването е желателно да се извършва само през пролетта.) Най-добре се извършва от средата на февруари до средата на март, в зависимост от местоположението на растението и метеорологичните условия.

Прекалено ранното подрязване (от декември до януари) може да доведе до увреждане от замръзване на получените израстъци. Късното подрязване (през април) често губи енергията на растението, тъй като новопоявилият се растеж се отрязва.

Резитбата се извършва най-добре, когато растежните пъпки започнат да набъбват в средата на най-дебелите стъбла.

След резитбата мулчирайте основите на младите рози с добре угнил оборски тор или компост. Подрязването стимулира образуването на силни млади издънки, което е възможно само ако растението има достатъчно хранителни вещества.

Ако студът повреди младите израстъци, отрежете основните стъбла до спящите пъпки.

Градинарите, които доставят рози на различни изложби, се опитват да получат висококачествени цветя до определена дата. Това изисква много опит и отлично познаване на характеристиките на растеж на определени сортове рози.

Техният метод обикновено се основава на по-силна зимна резитба, за да се ограничи образуването на издънки, а при чаенохибридните рози – поддържане само на една пъпка на стъблото.

Премахване на цветове

3.2 Лятна резитба

Лятното подрязване се свежда до премахване на цветя или съцветия и продължава през целия период на цъфтеж.

Подрязване на съцветия на чаено-хибридни рози
Подрязване на съцветия на чаено-хибридни рози
Подрязване на съцветия на рози Флорибунда
Подрязване на съцветия на рози Флорибунда

Правилно подрязани съцветия (дясно) – до силен, обърнат навън летораст или до пъпка под съцветието. Неправилно подрязани съцветия (ляво) – стъблата са отрязани твърде ниско, това ще отслаби растението.

Флорибунда е модерна група градински рози, разработена чрез кръстосване на хибридни чаени рози с полиантови рози, като последните са получени от кръстоски между Rosa chinensis и Rosa multiflora. Идеята е била да се създадат рози, които цъфтят с изобилие от полианта, но с флорална красота и цветова гама от хибриден чай.

Рози като сорта Scarlit Fire или розата Moise са добри не само с цветята си, но и ярко оцветените плодове. Цветовете на такива рози трябва да се оставят, но при повечето други е по-добре да се откъснат, докато увяхнат. Това ви позволява да предотвратите консумацията на хранителни вещества при ненужно развитие на семена, да унищожите възможен източник на заболяване под формата на гниещи венчелистчета (особено при влажно време) и да стимулирате нов растеж и цъфтеж в ремонтантните рози.

Ремонтантност означава способността на растението да цъфти и съответно да дава плодове няколко пъти за един сезон. Терминът идва от френската дума „remontant„, което означава „да възкръсна отново“. След първото узряване, плодовете завръзват отново цветни пъпки. Такива растения често имат по-слаба листна система, но плодовете са много големи.

При лятната резитба подрязвайте до първата силна пъпка или млад летораст под съцветието. Това обикновено е обърната навън пъпка, но понякога можете да изберете пъпка от вътрешната страна на стъблото, за да поддържате растението да изглежда добре. Ако премахнете само цветето с дръжката, под съцветието пъпките на слабото стъбло ще се събудят и ще се образуват тънки и слаби издънки.

Никога не отрязвайте клон по-ниско от абсолютно необходимото и никога не отрязвайте повече от едно или две дълги стъбла от храст. Това намалява листната маса на короната и отслабва растението.

В края на лятото премахването на избледнелите съцветия трябва да се ограничи или да се спре напълно!, за да се избегне допълнително стимулиране на образуването на издънки, които могат да бъдат повредени през зимата.

3.3 Есенна резитба

В райони със силни ветрове е препоръчително, през ноември месец, много дългите стъбла да се съкратят с 15-30 см. Това ще намали опасността растението да се люлее и прекърши от вятъра.

Някои сортове хибридни чаени рози, растения флорибунда и увивни рози могат да дадат така наречените слепи изънки, които не цъфтят. Тези издънки трябва да бъдат отстранени веднага щом се появят, за да се стимулира образуването на мощни издънки от пъпки, разположени по-ниско по стъблото, в противен случай цъфтежът ще се влоши.

4. Календар с резитбени операции на рози

Kalendar roses
Kalendar roses

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *