| |

Как се Опрашват Домати в Оранжерия

Доматите произвеждат много цветен прашец. Той служи за опрашване на собствените и на съседните цветове. Добивът зависи най-вече от броят на опрашените цветове. Поради това е много важно всеки градинар да знае как се опрашват доматите.

Доматите се самоопрашват, което означава, че имат цветове, които съдържат както мъжки, така и женски части, така че не е необходимо повече от едно растение за размножаване. Прашецът попада в цветето, за да се опраши.

Доматите също се опрашват от вятъра и насекомите. Оранжериите трябва да се отварят за проветряване през топлия сезон и да не се затварят през горещия сезон. Времето оказва значително влияние върху качеството на опрашването.

Температурата е важна в този случай. Ако температурата падне под 13 °C, цветовете постепенно се деформират и качеството на прашеца се понижава. Когато температурите надхвърлят 30 или 35°C, поленовите зърна започват да губят своята жизнеспособност.

Оплождането вече не се осъществява и растението губи всички цветове. Това явление е често срещано в оранжериите. Когато влажността на въздуха надхвърли 70%, прашецът се втвърдява и не може да се разпръсне.

Цвят на домат
Устройство на цвета на домат

Сухият въздух обаче също е вреден за прашеца. За доматите е необходимо да се създадат идеални условия за опрашване. За тази цел в оранжерията трябва да има отвори за да има добра вентилация.

У дома културата не може да се опрашва естествено, така че опрашването трябва да се извърши по изкуствен път. Опрашването на домати може да се извърши както естествено, така и изкуствено.

Естествено опрашване на домати в оранжерия

Естественото опрашване изисква привличане на насекоми и движение на въздуха. За да се гарантира, че цветният прашец е добре събуден от цветовете, вратите и прозорците трябва да се отварят във ветровити дни, за да се създаде течение;

опрашване на домати
Опрашване на домати

За да се привлекат насекоми към доматите, между редовете може да се засадят нектарни растения, които да осигуряват храна за пчели и други насекоми. През периода на цъфтеж на доматите, могат да се внасят декоративни растения в оранжерията. Босилекът и невенът ще подобрят значително вкуса на узрелите плодове.

Друг трик е да напръскате растенията със слаб разтвор на захар: сладката вода ще привлече насекоми, които ще ги опрашват.

Изкуствено опрашване на домати в оранжерия

Опрашените цветове имат венчелистчета, които са обърнати назад. Ако това не се наблюдава след действията по естествено опрашване, е време да започнете изкуственото опрашване.
При отглеждане на домати през зимата или пролетта, все още няма насекоми и естествена вентилация, поради това трябва да опрашвате доматите сами.

Доматите в оранжерията трябва да се опрашват сутрин, около 8-10 часа, тъй като прашецът узрява през нощта, също така температурите са по-ниски. За тази цел трябва да се избере един метод на опрашване, който да се извършва през целия период на цъфтеж на растението.

Изкуствено опрашване с четка

Това е много примитивен метод за пренасяне на прашец от цвят на цвят. Може да се използва и четка за зъби с вибрация. Докоснете всяко цвете с четката. След това се докосват на пестика на всеки цвят.

Изкуствено опрашване с вентилатор

Включете вентилатор и го пренасяйте между растенията. По този начин ще създава изкуствена циркулация на въздуха, която ще помогне за опрашването на доматите.

Изкуствено опрашване чрез разклащане

Стъблото на растението се хваща и леко се разклаща. Това се преави с всяко растение. Ако доматите са вързани на носеща мрежа, може леко да се потупва.

Има една малка тайна за подобряване на качеството на доматите. По време на периода на цъфтеж доматите трябва да се пръскат с разтвор на борна киселина. Такъв препарат се приготвя от 10 г прах и кофа гореща вода.

Защо падат цветовете на доматите в оранжерията

Идеалните температури за добро опрашване и производство на плодове са между 21-29°C. Ако дневната температура се повиши над 29°C или нощните температури се покачат над 29°C или спаднат под 13°C, прашецът става нежизнеспособен, следователно не се извършва опрашване, цветът изсъхва и пада.

И така, ако знаете как да опрашвате доматите в домашни условия и как да създадете условия за отлични резултати, можете лесно да се справите с тези задачи, както в оранжерията, така и у дома.

Subscription Form

Абонирайте се за нашия email бюлетин за да получавате актуална, интересна и полезна информация!

Подобни статии

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *