Как се прави разсад за краставици
| |

Как се прави разсад за краставици

Отглеждането на краставици чрез разсад е предпочитаният и успешен метод сред множество градинари. Този подход не е случаен. Разсадът отгледан у дома и след това пренесен на открито или в оранжерия, обещава да даде ранна, изобилна и здравословна реколта.

Като с всяка култура, засяването на семена от краставици за разсад и последващото им отглеждане на прозорец имат свои особености, които начинаещите градинари следва да усвоят, за да имат здрави разсади. Ще разгледаме основни операции свързани с отглеждането на разсад за краставици.

1. Избор на сорт краставици

Преди да засеете семената от краставици за разсад, е необходимо да решите къде и как планирате да ги отглеждате, по кое време искате да бъдат първите плодове и за каква цел ще използвате вашата реколта.

семена за разсад

Важно е да се отбележи, че съществуват различни сортове и хибриди на краставици, предназначени за отглеждане в оранжерии и на открито, за консумация в сурово състояние или за мариноване. Те имат различни периоди на зреене, устойчивост към болести и добив, както и различни размери и форми на плодовете.

Също така, някои са опрашвани от пчели, докато други са самоопрашващи се (партенокарпични). Изборът на подходящ сорт трябва да бъде съобразен с вашия регион, за да гарантирате успешна реколта. Не забравяйте, че качеството на семената има също голямо значение, затова избирайте продукти от утвърдени и надеждни производители.

Подходящите сортове краставици за оранжерия са Сандра, Гергана, Тести Гриин, Джазер, Тереза, Тони. Тези сортове са най-често срещаните, като от тях най-разпространен е Гергана, но има и други, които е възможно да отглеждате в оранжерия.

За да научите повече, прочете нашата статия относно подходящите сортове краставици.

2. Определяне на правилния срок за засяване

Когато става въпрос за сеитбата на краставични семена с цел отглеждане на разсад, е важно да определите точния времеви период, а той е около 30-35 дни преди планираната дата за засаждане на растенията. За условията на Южна България това става възможно към края на март, а за Северна България – в началото на април.

Желателно е да се избегне прекаленото задържане на разсада на прозореца, тъй като това може да доведе до ненужно удължаване на растенията. Моментът за засяване зависи от конкретния регион със своите климатични условия и предстоящите фактори за отглеждане на краставици.

Краставиците са растения, които обичат топлото. Затова, когато се засажда разсадът им в откритата почва, е важно почвата да се нагрее до 16-18°C, а дневната температура на въздуха да се поддържа стабилно на нива между 15 и 18°C.

3. Обработка на семената преди сеитба

За да станат семената готови за поникване, не е достатъчно просто да ги поставите в почвата и да чакате. За да се предотвратят заболявания и за да се увеличи процентът на успешно поникване, семената трябва да бъдат обработени (дезинфекцирани).

дезинфекциране на семена от краставици

Най-често използваният метод за обработка включва накисване на краставичните семена в разтвор от 1% калиев перманганат или 3% водороден пероксид (кислородна вода). След накисването семената трябва да бъдат измити обилно с чиста топла течаща вода.

За да насърчите бързото покълване на семената, краставичните семена могат да бъдат предварително накиснати преди засяване. За целта ги обвийте във влажна марля или хартия, поставете ги в найлонов плик и ги оставете на топло място. Постоянно проверявайте семената и поддържайте висока влажност. Когато семената прораснат (което обикновено отнема 3-5 дни), можете да започнете сеитбата.

4. Подготовка на почвата и съдовете за засяване

Подготовката на съдовете за сеитба на семената от краставици изисква първо измиване и/или дезинфекция. Поради предпочитанията на краставиците, които не обичат преместване, е по-добре те да се засаждат в отделни съдове – торфени единични (1) или многобройни форми (3), пластмасови чашки, малки пластмасови саксии (2( а не в общи съдове.

Относно почвата, която ще използвате за отглеждане на разсад от краставици, можете да закупите готова за употреба универсална смес за разсад от магазина, или да си я приготвите сами. Ако решите да я приготвите, смесете торф, тревна почва, хумус (вермикомпост) и дървени стърготини в равни части.

Ако изберете да подготвите почвата сами, преди да посадите семената, е необходимо почвата да бъде дезинфекцирана чрез изливане със слаб разтвор от калиев перманганат или попорване с гореща вода.

Запълнете саксиите с почва и я напоете обилно с вода преди да засеете семената.

5. Засяване на семената за разсад

Засяване на семената за разсад краставици
Засяване на семената за разсад краставици

Отглеждането на разсад от краставици у дома е сравнително лесно и следните стъпки могат да ви помогнат:

• Поставете краставичните семена върху влажна почва, на дълбочина около 0,5-1 см, след което ги покриете леко с пръст
• След това използвайте спрей бутилка, за да навлажните почвата с топла вода.
• Покрийте със стъкло, фолио или прозрачен пластмасов капак и поставете ги на топло място.

Семената на краставици обикновено поникват за 2-6 дни, идеалната температура за този процес е около 25-28°C. Когато се появят първите издънки, може да премахнете покритието.

6. Подходяща грижа за разсада

През първите 3-5 дни след покълването на краставичните издънки, температурата трябва да бъде поддържана на нива между 12 и 16°C, след което може да се повиши до 18-20°C. Ако разсадът е на прозореца, трябва да се уверите, че не страда от студ.

След 5-7 дни след появата на първите издънки, първите листа ще се появят. Тогава трябва да поливате растенията, като внимавате да не прекалявате с водата, за да избегнете гниенето на корените.

Важно е да осигурите на разсада достатъчно осветление, поне 7-10 часа дневна светлина на ден. Ако стаята е тъмна, може да използвате флуоресцентна лампа, особено в началото.

Ако сте засадили семената в общ съд, трябва да ги пикирате, когато се появят първите истински листа или котиледоните се разкроят напълно.

7. Засаждане на разсад от краставици

Отглежданият разсад от краставици може да бъде засаден в оранжерия или на открито след като почвата се затопли до 16-18°C, а растенията са на възраст от 12-15 дни, със силни стъбла, добре развити коренови системи и 2-3 истински листа.

Засаждане на разсад от краставици

За подготовката на земята, нанесете тор и изкопайте леглото. Преди засаждане, полейте разсада обилно с вода. После го извадете внимателно с корените и го засадете в дупките, които сте подготвили, на разстояние от 30-40 см една от друга. Капнете по малко почва във всяка дупка след засаждането и уплътнете с длани.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *