Колтук
| |

Какво е Колтук и Как се Колтучат Домати?

Повечето начинаещи любители градинари, които са започнали да отглеждат сами домати са си задавали въпросите какво е колтук, как се колтучат доматите, необходимо ли е? В тази статия ще дадем отговори на тези въпроси.

Какво е колтук?

Колтуците са израстъци, които се появяват в разклоненията между основното стъбло и листата на доматите. Ако колтуците се оставят да растат, те ще прераснат в допълнително основно стъбло с листа, цъфтежи, плодове и дори собствени колтуци.

Какво е колтучене?

Колтученето е операцията по премахване на страничните издънки /т.н. колтуци/, които се образуват в пазвите на листата.

Как се колтучат доматите?

Внимателно хванете основата на колтука между палеца и показалеца. Огънете го напред или назад внимателно, докато се откъсне.Използвайте пръстите си, за да премахнете младите колтуци чрез прищипване, а не ножицата или нож. Прищипаните рани ще заздравеят бързо и са по-малко податливи на болести. Когато колтуците са по-големи и по-твърди може да се наложи да използвате градински ножици.

Какво е колтук?
Как се колтучат домати?
Колтучене на домати

В случай, че сте изпуснали първоначалния момент за премахване на колтука и той е станал по-едър, може да се наложи да използвате градински ножици.

Защо е препоръчително да се колтучат доматите?

Има няколко причини, поради които е добре да колтучите доматите:

  • Ранна продукция. Ако оставите колтуците да растат, те ще прераснат в нови стъбла с цъфтежи. Допълнителните стъбла извличат хранителни вещества от основното стъбло. Когато премахвате колтуците, растението не разпределя хранителни вещества към разклоненията, а захранва повече плодовете, което води до по-ранна продукция.
  • По-едри и здрави плодове. Когато растението има прекалено много листна маса, това означава, че голяма част от листата ще бъдат засенчени и ще имат достъп до по-малко слънчева светлина. Когато колтучите доматите, повече листа ще бъдат изложени на слънчева светлина. Така, растението ще има повече енергия, която ще разпредели към цветове, което ще доведе до по-големи плодове.
  • Намаляване на болестите. Ако доматите не се колтучат и не се привързват, те ще растат хоризонтално легнали на земята. В този случай водата ще се задържа по-лесно по листата, което може да доведе до развитието на гъби и бактерии.

Съвети за правилно колтучене:

• ръцете ви трябва да са чисти за да се предотврати развитието на болести по растението

• ако премахвате колтуците с ножица е необходимо да я дезинфекцирате преди да започнете работа

• извършвайте колтученето рано сутрин или късно след обед. Избягвайте горещото време и пряката слънчева светлина

• Ако премахвате колтук от болно доматено растение, преди да преминете към следващото здраво растение е необходимо да измиете ръцете или инструмента си. Ако не го направите има голяма вероятност да заразите здравото растение.

Засаждане на колтуци

Някои градинари си задават въпроса Може ли колтуците да се засаждат и да се образуват нови доматени растения. Отговоръ е: Да, може!

Едно от най-великите неща за доматите са техните допълнителни корени. Това означава, че те имат магическата способност да пускат корени във всички точки на стъблото си. След като премахнете колтука, можете да го използвате за да отгледате още повече доматени растения. Кой не иска допълнителни домати.

Препорачътелно е колтуците да са по-дълги от 15 см. Така те са с идеалната дължина за засаждане. Ако има листа по стъблото, отстранете ги и вкоренете колтука във вода или в саксия с почва.

засаждане на колтук

Когато използвате вода, уверете се, че няма потопени листа и че само долната част остава във водата. След като се развие прилична коренова система, засадете стъблото в собствена саксия с почва. След като растението се утвърди, можете да го засадидете навън.

Тъй като доматите се самоопрашват, можете дори да вземете няколко колтука от вашите растения през есента и да отглеждате домати на закрито. Ще трябва да ги торите по-често. Разклатете леко стъблата с цветята веднъж на ден, за да подпомогнете опрашването и ще се наслаждавате на пресни домати в средата на зимата.

Subscription Form

Абонирайте се за нашия email бюлетин за да получавате актуална, интересна и полезна информация!

Подобни статии

2 коментара

  1. Страхотна статия! Благодаря за подробната информация, много ми помогна!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *